• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör tolvåriga Aiman Nauman berätta om på vilket sätt firandet påverkas i år. Foto: Firas Razak, SVT

Fastemånadens slut påverkas av coronasmittan

Publicerad

I helgen avslutas fastemånaden ramadan och då brukar det hållas gemensam bön och fest.

Men i år blir allt annorlunda.

Aiman Nauman är tolv år och har fastat i 30 dagar.

– Det har gått ganska bra och jag har gått i skolan. Det är en viktig månad för mig, så att man kan känna hur det är för fattiga att inte kunna äta mat, säger hon.

Coronapandemin

Hon har ätit på kvällar och tidiga morgnar och nu är det snart dags att avsluta ramadan, den heliga fastemånaden som avslutas med eid al-fitr eller bayram.

– Det bästa är när man kan äta mat på dagen och ha festen till slut och då får alla presenter för att man har jobbat en hel månad, säger hon.

Kan inte fira med släkten

Men ingenting är som vanligt i coronatider och festen som avslutar ramadan blir inte lika stor i år. På grund av coronasmittan kommer Aiman Nauman inte heller att kunna fira med sin släkt som bor i Danmark.

– Det är typ som julafton för muslimer. Så det är lite synd, säger Aiman.

Ingen gemensam bön

Ramadan brukar också avslutas med en bön i eller utanför moskén. Men i år blir det annorlunda.

– Det är första gången muslimerna inte gör en eidbön ute eller inne tillsammans på grund av coronaviruset och det är en historisk händelse, säger Nabil Abdulmajid som sitter i styrelsen för islamiska förbundet i Malmö.

Istället har många moskéer och islamska kunskapscenter haft digitala plattformar för råd och stöd under ramadan.

För Aiman Nauman och hennes familj blir det ett mindre firande än vanligt.

– Vi kommer att vara hemma och kanske grilla men det är inte lika kul som när vi är med hela släkten. Då brukar vi äta en stor gemensam middag och sedan gå till en nöjespark, berättar Aiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet