Allt från festfixare och båtuthyrare till bilentusiaster har tjänat bra pengar på pandemin. Foto: TT

Festfixare och bilentusiaster – företagen som blivit rika på pandemin

Publicerad

Det var inte bara läkaren Erik Gibson som sålde skyddsutrustning till vården när pandemin bröt ut. Flera andra, allt från festfixare och båtuthyrare till bilentusiaster, gav sig in i de lönsamma och livsviktiga affärerna med munskydd och skyddshandskar i Skåne.

Före pandemin sysslade två killar i 30-årsåldern med att fixa fester i Helsingborgs arena. Verksamheten gick inte lysande. 2019 hade de bara drygt 30 000 var i inkomst från näringsverksamhet. Men året därpå vände det för kompisarna.

I mars 2020 startade de ett nytt bolag och lyckades sälja skyddsutrustning, främst nitrilhandskar, för 317 miljoner kronor. Köparna var ett hundratal av landets kommuner, varav ett tiotal i Skåne. Marknadspriserna på skyddsutrustning sköt i höjden i början av pandemin. Handskar som tidigare kostade 15 öre styck, såldes nu för 1,76 kronor.

Munskyddsaffärerna

Helsingborgsduon kunde ta ut sammanlagt 60 miljoner kronor i aktieutdelning för 2020.

De har nu anställt flera medarbetare i Helsingborg och vunnit fler upphandlingar. SVT Nyheter Skåne har försökt få en intervju med bolagets företrädare som av säkerhetsskäl har tackat nej till medverkan.

– Vi är stolta över att ha gjort en insats, säger en av företagets ägare till SVT.

Bilentusiast sadlade om

Ett annat skånskt företag med säte i Veberöd, som under många år tillverkat racingkläder i Kina och sålt miljövänliga kemikalier till industrin, utökade sitt sortiment när coronaviruset slog till.

– Vår stora lycka var vårt nätverk, säger en av bolagets två ägare, som försåg Region Skåne med munskydd och andningsskydd. Av säkerhetsskäl vill även han vara anonym.

Företaget sålde skyddsutrustning för omkring 100 miljoner kronor till Region Skåne, och delägaren berättar att de två kompanjonerna kunde dela på 26 miljoner kronor i aktieutdelning.

”Folk var i nöd”

En båtuthyrare från Söderslätt hade sedan flera år en upparbetad kontakt efter att ha handlat med ledbelysning från Kina.

– Hela världen stod och skrek efter skyddsutrustning. Folk var i nöd, framför allt vårdpersonalen. Om vi kunde vara med och släcka någon brand, så ville vi det, säger företagaren.

Hans fru jobbade inom vården vilket bidrog till hans engagemang. Firman importerade och sålde munskydd för 5 miljoner kronor till Region Skåne.

Hör läkaren Erik Gibson, som sålde munskydd för en miljard, i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskyddsaffärerna

Mer i ämnet