• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

SVT Foto: SVT

Fler studenter söker sig till Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna minskar till Sveriges högskolor och universitet. Men Högskolan Kristianstad fortsätter att öka. Medan antalet sökande minskar med 2 procent så ökar de med drygt 4 procent i Kristianstad, som hittills har 40 000 sökande.

– Vi nosade på 40 000 sökande förra året men i år passerar vi 40 000-gränsen med råge. Det är oerhört glädjande att vi efter flera års ökning fortfarande attraherar fler studenter, speciellt när antalet minskar nationellt sett, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad.

Av 36 universitet och högskolor är nu Högskolan Kristianstad Sveriges åttonde mest sökta lärosäte och behåller även platsen som landets mest sökta högskola. Populärast bland programmen är Beteendevetenskapliga programmet som lockade 4 060 sökande till de 60 åtråvärda platserna.

– Vi ser även att några av våra ämneslärarutbildningar går bättre,som exempelvis den nya kombinationen samhällskunskap och historia. Tyvärr går det däremot fortfarande trögt för matematik och de naturvetenskapliga ämnena. Det råder akut lärarbrist inom dessa ämnen så det är mycket lätt för dessa studenter att få dessa betydelsefulla jobb. Det går fortfarande att skicka in en anmälan, säger Håkan Pihl.

Fortfarande möjligt att ansöka

Enligt Universitets- och högskolerådets statistik så har hittills 40 924 personer söktutbildning i Kristianstad. Ansökan är fortfarande öppen till några utbildningar därför har antalet ökat från 3 till 4 procent sedan dess.

Vid Högskolan Kristianstad (HKR) läser cirka 13 500 studenter vid något av högskolans 48 program eller 400 kurser. Högskolan Kristianstad är unik i landet genom att samtliga programutbildningar på grundnivå och merparten av programmen på avancerad nivå innehåller minst fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

De tio populäraste programmen

Beteendevetenskapligt program sökte                                             4 060

Sjuksköterskeprogrammet                                                              1 659

Digital design                                                                                   1 411

Förskolärarutbildningen                                                                    1 176

Ekonomprogrammet – Valfriinriktning                                                1 046

Personal – och arbetslivsprogrammet                                                   936

Ekonomprogrammet – Bank och finans                                                783

Tandhygienistprogrammet                                                                   764

Ekonomprogrammet – internationellt företagande och marknadsföring  717

Ekonomprogrammet – redovisning och revision                                     663

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.