Två personer sitter mittemot varandra i ett inomhusmiljö. En person har på sig en vit huvtröja och är vänd bort från kameran, medan den andra personen, klädd i svart, sitter med fokus på den förra. Omkring dem finns en bordsyta med ett mönstrat föremål. Rummet har en modern inredning med ljusa väggar och en dörr i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali blev våldtagen två gånger av samma man. Åklagaren lade ned ärendet och skickade hem beslutet till Alis familj trots att han fått löfte om att slippa det på grund av hedersproblematik hemma. Nu vågar han inte åka hem och har tappat tron på rättssystemet. Foto: Hans Larsson/SVT

”Ali” anmälde våldtäkt – åklagaren skickade hem nedläggningsbeslut trots hedersvarning

Uppdaterad
Publicerad

– Jag vågar inte åka hem till min familj. Jag är rädd att de dödar mig, säger ”Ali”.

19-årige Ali är muslim och homosexuell. I våras gick han på blinddate och blir våldtagen. Åklagaren lägger snabbt ned utredningen och skickar nedläggningsbeslutet hem till hans familj.

Juridiska ombudet Ulrika Rogland är starkt kritisk till hanteringen.

Ali, som egentligen heter något annat, är homosexuell och uppväxt i en muslimsk familj med tydlig hederskultur.

Redan i tidiga tonår hamnar han i ljusskygga miljöer där han utnyttjas och även våldtas. Ständigt bärandes på skam och en rädsla för att polisanmäla.

Hedersförtryck i Sverige

Övertalas att polisanmäla

– Jag har aldrig litat på rättsväsendet och min familj skulle ta avstånd från mig om de visste. Jag har vänt all skam mot mig själv och det är väl så jag också hamnat i drogmissbruk, säger Ali.

Men när han tidigare i år berättar för bekanta att han för andra gången våldtagits och drogats av en och samme man övertalas han att polisanmäla.

– Jag vill inte att någon annan ska utsättas för det jag varit med om. Jag mår fortfarande fruktansvärt dåligt, säger Ali, som stundtals får ta pauser när han berättar om sina upplevelser.

Skickas till familjens brevlåda

Men åklagaren lägger ned de två våldtäktsanmälningarna. Och trots löfte om att få slippa få beslutet hem till familjens brevlåda, är det ändå dit de skickas.

Åklagare Johanna Liljeblad hanterade ärendet och har inget minne av noteringar kring att ärendet inte fick skickas hem till Alis familj.

– Men är det så, så har det väl brustit någonstans eventuellt, säger hon.

Ali har nu helt tappat tron på rättsväsendet.

Hans juridiska ombud Ulrika Rogland är starkt kritisk till hanteringen av ärendet.

– Vi har stark stödbevisning. Han har uppsökt läkare vid båda tillfällen när han utsatts för brott. Han hade skador och han har en trovärdig berättelse. Att åklagaren då lägger ned det här med vändande post känns omöjligt, säger Ulrika Rogland.

Hon fortsätter:

– Jag satt med vid förhöret när målsägande sa till att ”något beslut får absolut inte skickas hem till min familj”. Utredaren sa att ”jag ska se till att det inte görs”.

Vågar inte åka hem

Ali har isolerat sig på en trygg plats i Skåne och tänker inte återvända hem.

– Om min familj fått reda på exakt vad som hänt så bryter de kontakten, trycker ned mig och kanske till och med dödar mig, säger Ali.

Ärendet har skickats för prövning vid utvecklingscentrum i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet