Flera av supportrarna döms till fängelse. Bilden är från ett annat tillfälle än det som avhandlats i domen. Foto: Johan Nilsson / TT

Flera MFF-supportrar döms för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Elva MFF-supportrar döms för våldsamt upplopp i samband med en supportersammandrabbning förra året. Flera av dem döms även för andra brott.

– Jag tycker det är viktigt att markera att den här typen av våld inte är okej och att man inte kan dra det under fotbollens mantel, säger åklagare Henrik Nordquist.

På fredagsförmiddagen föll domen i målet mot de 12 MFF-supportrar som stått åtalade misstänkta för våldsamt upplopp, varav fem även stod åtalade för försök till rån.

Nu döms elva av dem för våldsamt upplopp, och några av dem för andra brott, däribland rån, försök till rån, grov misshandel och misshandel.

Sammandrabbningen mellan MFF-supportrarna och en grupp Djurgårdssupportrar ägde rum den 16 september i Stockholm förra året. De dömda supportrarna jagade då motståndargrupperingen till en tunnelbana där våldsamheter fortsatte.

Flera döms till fängelse

En av supportrarna döms till fängelse i ett år och sex månader för bland annat våldsamt upplopp och försök till rån. Han ska ha försökt stjäla en djurgårdssupporters väska med hjälp av våld.

– Spontant kommer vi att överklaga när det gäller försöket till rån och våldsamt upplopp. Min uppfattning är att bevisningen inte varit tillräcklig i de delarna, säger supporterns advokat Sophie Lif.

Åklagaren Henrik Nordquist menar att det funnits tillräckligt med bevismaterial för att identifiera personen.

– Det finns bilder på den personen när han inte var maskerad, innan händelsen, som man jämför med bilder under händelsen.

En annan supporter döms till två års fängelse för bland annat grov misshandel, rån och våldsamt upplopp.

Rättegången pågick i fyra dagar och avslutades i slutet av juni. Samtliga av de dömda har nekat till brott.

En av supportrarna frias från alla misstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.