Demonstranterna samlades på Möllevångstorget klockan 14.00. Polisen uppskattar att 9.000 slöt upp.
– Det kan ha kommit till folk. Det är längesen, om någonsin, vi sett så mycket folk församlade på torget, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.
Trängseln var så kompakt att demonstranter stod även på gatorna omkring torget.
– Det är mycket fanor i luften, Vänsterpartiet, SSU och Afa. Men också många vanliga familjer, berättar Sydnytts reporter Per Lärka.
”Människor får inte blunda”
Marschen gick till Gustav Adolfs torg och tillbaka igen och ett stort antal polispatruller var utkommenderade för att säkra färdvägen genom Malmötrafiken.
– Det känns som att halva Malmö är på plats, säger Per Lärka.
– Det som hände förra helgen får inte hända igen. Människor får inte blunda för att det finns ett nazistiskt parti som folk röstar på, säger Mohammed Schmeis, en av demonstranterna.
Längst fram gick aktivister från Afa (Antifascistisk aktion), flera av dem maskerade, som bland annat skanderar:
– En attack på en är en attack på oss alla.
Fredrik Ekefur från Unga socialdemokrater i Malmö säger att han långtifrån delar alla åsikter som fanns företrädda i det brokiga spektrat av vänstergrupper i tåget.
– Men i motståndet mot fascismen står vi ändå enade. Det intressanta är väl snarare varför vissa inte är här. Om vi inte kan stå upp tillsammans mot nazister, vad kan vi då enas kring? undrar han.
Polisen ser ingen hotbild
Bakgrunden till manifetstationen är förra helgens svåra misshandel av fyra personer efter en feministisk demonstration i Malmö. Flera personer med kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti misstänks för mordförsök i samband med händelsen.
-Det här är en demonstration mot våld, det är viktigt att den kan genomföras, men vi har ingen hotbild mot demonstrationen, säger Ewa-Gun Westford, informatör på Skånepolisen.
”Vill att fler engagerar sig”
Ungdom mot fascism, Vänsterpartiet och MFF-familjen är några av de grupper som kommer att finnas på plats för att demonstrera i dag. Även danska fackföreningar planerar att komma till demonstrationen.
– Vi vill att det som hände inte ska gå obemärkt förbi och visa att våldet är en del av en större högervåg. Vi vill att fler engagerar sig i kampen mot fascism och rasism och att kampen ska vara så bred som möjligt, säger Lars Flysjö, presstalesperson för organisationen Skåne mot rasism, som arrangerar demonstrationen.
En manifestation med 9000 deltagare stämmer är en stor demonstration med svenska mått mätt, enligt Mattias Wahlström, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet.
– De demonstrationer som många ser i Sverige är 1 maj demonstrationerna. De brukar ligga mellan 2 000 och 5 000 personer. Men med europeiska mått är det litet, där kan det krävas tiotusentals deltagare för att räknas som stort, säger han till TT.
”Fyller viktig funktion”
Sociala medier har gjort det enklare att samla demonstranter som en reaktion på en särskild händelse.
– Det samlar människor som normalt sett inte demonstrerar. Demonstrationer som reagerar på en upprörande händelse blir större än de där man reagerar på exempelvis nedskärningspolitik.
Demonstrationen fyller en viktig funktion, enligt Wahlström.
– Den antirasistiska rörelsen består av många grupper och behöver den typen av engagemang för att bygga en gemenskap. Om politiker känner att många människor engagerar sig i en fråga så är det enklare för dem att våga genomföra en politik i rörelsens riktning.