– Sverigedemokraterna har blivit relativt stora ganska snabbt och de har flera politiker som är ovana vid det politiska engagemanget, säger han.
Det finns ett 50-tal politiska vildar i Skåne, personer som hoppat av politiken helt eller bytt parti sedan valet 2014. Omkring hälften av dem är före detta sverigedemokrater.
– Det här innebär att det i flera kommuner inte har någon representation och det borde göra partiet och deras politik svagare, säger statsvetare Mikael Sundström.
Hoppade på grund av flyktingpolitiken
En av dem som har lämnat Sverigedemokraterna är Pethra Wagnell i Östra Göinge kommun.
– Jag gjorde ett dumt val, jag hade inte läst på när jag gick med i Sverigedemokraterna, säger Pethra Wagnell som har suttit på en av de numera fem tomma SD-stolarna i kommunhuset i Broby.
Hon säger att hon ångrar sitt partival.
– Jag känner mig dum som säger att jag inte hade läst på. Jag halkade in i partiet, men kände att jag inte kunde försvara partiets flyktingpolitik, säger Pethra Wagnell.
Hon säger att efter beslutet satt hon kvar en tid som politisk vilde i kommunfullmäktige men att hon sedan valde att inte gå på mötena.
– En del trodde jag gick dit bara för att få pengarna, men jag tog aldrig ut mitt arvode som politisk vilde, säger Pethra Wagnell, som säger att hennes nya politiska hemvist är hos Socialdemokraterna.
Besvikna väljare – men inte så stor påverkan
Mikael Sundström säger att de som röstat på en politiker som hoppar av under mandatperioden säkert blir besvikna.
– När det uppmärksammas i media att det är en massa vildar så reagerar man, säger han och ger ett exempel på hur det kan låta:
– Jag röstade på Sverigedemokraterna och nu försvann min representant.
Men Mikael Sundström tror inte att det har så stor betydelse på valdagen när väljarna ska lägga sina röster.
SD: ”Arbetar med att utbilda kandidater bättre”
Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson känner till problemet och menar att det kan finnas många olika anledningar till avhoppen.
– Det kan bero på att personer som är nya helt enkelt inte tycker att det varit deras grej, att partiet är under uppbyggnad eller interna stridigheter. I något fall kan det vara att någon blivit utesluten, säger han.
Samtidigt menar han att risken att problemet kvarstår är liten.
– Vi har betydligt fler representanter från de flesta kommuner nu och vi arbetar mycket med att utbilda våra kandidater bättre, så att de vet mer om vad som förväntas. Så jag hoppas att det här problemet ska minska, säger Patrik Jönsson (SD).