Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Antalet flygresenärer på Sturup minskade med 73 procent

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en halv miljon flög till eller från Malmös flygplats Sturup under året som gått. Det är bara en fjärdedel så många som under 2019.

– Flyget har drabbats extremt hårt av pandemin och den eskalerande smittspridningen, skriver Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Flygresenärer på Sturup minskade med 73 procent medan antalet avgångar och landningar, både linjefart och chartrade på Sturup, minskade med 39 procent.

– Affärsresandet har till stor del minskat och har ersatts av digitala möten, men flygtrafik med importerade varor är i princip oförändrad, säger Karin Öhrström som är flygplatschef på Malmö Airport.

Coronavirus i Skåne

Malmö klarat sig bättre än övriga Sverige

Trots att minskningen är stor är Malmö en av de flygplatser som har klarat sig bättre jämfört med andra flygplatser i landet.

– En del har fortsatt hälsa på släktingar i andra länder. Vi har många flyg som går till östra Europa och Balkanregionerna bland annat och vi har stora befolkningspopulationer från de områdena här i Skåne, säger Öhrström. 

Långsam återhämtning 2021

Med en ny pandemilag och fortsatt hög smittspridning verkar inte trenden vända direkt. Till sommaren däremot tror Karin Öhrström att en början till försiktig återhämtning i flygtrafiken kan vara möjlig utifrån det vi vet idag.

– Vi tror på en försiktig återhämtning i början på sommaren i takt med att vaccinet rullas ut, säger flygplatschefen.

6000 resenärer på Kristianstads flygplats

På Kristianstad österlen airport som endast flyger inrikes gick antalet resenärer från strax över 40 000 till drygt 6000.

– Från 2018 till 2019 ökade vi resandet med 40 procent så det var ju tråkigt att vi inte kunnat fortsätta växa under 2020, säger Jonas Haak som är vd för flygplatsen.

Så här såg det ut i våras när Malmö Airport började stänga ner:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet