Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) har varit drivande i att genomföra den nya integrationsplanen. Foto: SVT

Förbud mot huvudduk röstades igenom i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen röstade kommunstyrelsen i Staffanstorp igenom sin korrigerade integrationsplan, som bland annat innehåller ett förbud mot huvudduk för flickor i förskola och grundskola upp till sjätte klass.

– Nu har den antagits, så integrationsplanen gäller, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp till SVT Nyheter Skåne.

Förslaget röstades igenom med 7 röster för och 4 emot. M och SD stod bakom och S yrkade avslag mot den nya integrationsplanen.

Den har i medier blivit uppmärksammad på grund av den del som avser förbud mot att skolbarn bär huvudduk. Christian Sonesson berättar för SVT att förslaget röstades igenom med viss korrigering: ordet slöja byttes mot huvudduk och förbudet gäller fram till sjätte klass.

– Det har målats upp som ett slöjförbud i media, men det är vidare än så. Det är under ett avsnitt om hedersförtryck som detta finns med, säger Christian Sonesson.

Vilhelm Persson är docent vid juridiska institutionen vid Lunds Universitet.

– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten, säger han.

”En signal till lagstiftarna”

Att integrationsplanen nu har röstats igenom innebär enligt Sonesson att den är gällande. Huruvida den, med avsnittet om förbud mot huvudduk, är förenlig med svensk lagstiftning återstår att se. När kommunen offentliggjort beslutet kan Staffanstorps invånare begära en laglighetsprövning.

– Riksdagen har beslutat att alla ska ta emot och integrera nyanlända. Detta blir en signal till lagstiftarna för att uppmärksamma kommunernas dilemman, säger Christian Sonesson.

Vilket ni nu hoppas åstadkomma?

– Ja, onekligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.