Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för räddningstjänsten Syd. Foto: Johan Dernelius/SVT/TT

Förbundsdirektören vill att fler brandmän berättar

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten syd i Skåne står också bakom uppropet #larmetgår. Förbundsdirektören Linda Kazmierczak säger att de länge har haft genusglasögon på sig för att få bort diskriminering på arbetsplatserna.

– Men vi har inte nått ända fram än och vi behöver fortsätta jobba med de här frågorna, säger hon.

På fredagen meddelade Räddningstjänsten Skåne Nordväst att står bakom ut uppropet #larmetgår. Nu följer även räddningstjänsten Syd med.

– Jag tror att det här kan vara det viktigaste som har hänt för jämställdheten på många år, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för räddningstjänsten Syd.

”Alla berättelser är bra”

Hon menar att de inom räddningstjänsten inte är något undantag från övriga samhället och berättar att de sedan en tid tillbaka jobbar med de här frågorna och har en nolltolerans mot diskriminering. Samtidigt efterlyser hon fler vittnesmål och berättelser.

– Alla berättelser som kommer upp nu är bra och det är viktigt att få stopp på de här helt oacceptabla kränkningarna och övergreppen. Ingen vill ha den här arbetsmiljön till sina döttrar och söner, säger Linda Kazmierczak.

En person som varit drivande i #larmetgår berättar att ingen skrivit under uppropet med namn eftersom kvinnorna i yrket är tillräckligt utpekade och redan i flera fall har en utsatt arbetsmiljö. Sedan tillägger personen, som vill vara anonym, att Räddningstjänsten Syd är en av få räddningstjänster i landet som kommit en bit på väg i arbetet mot kränkningar.

Nakenbilder på väggarna

I flera av #larmetgår berättelserna finns uppgifter om att det tittas på porrfilm i uppehållsrummen och att det sitter bilder på nakna kvinnor uppsatta på väggarna. Något som inte längre finns på stationerna inom Räddningstjänsten Syd, enligt Linda Kazmierczak.

Hon säger att det är en ledningsfråga nu att ta medarbetarnas vittnesmål på högsta allvar. Stödja dem som berättar och agera tydligt mot de som utsätter någon för kränkningar.

– De som blir utsatta ska känna att ledningen steppar upp och står på deras sida, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.