Arkivbilder. Foto: TT

”Vill aldrig mer se en penis på arbetstid”

Uppdaterad
Publicerad

Uppropet #larmetgår samlar kvinnors och andra utsatta personers vittnesmål från arbetet på räddningstjänsten i Sverige. Här återger SVT Nyheter några av berättelserna.

”Så många penisar jag har sett genom åren. Nog för att vi kan hamna i situationer vid ombyten eller larm när du står i duschen, men det är inte den nakenheten. Det är penisar som stoppas in i saker, flaxas runt öppet i tid och otid. Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid.”

”Jag fick en välkomsthälsning i form av en banan med kondom på i mitt postfack första dagen på mitt nya jobb.”

Kampanjen #MeToo

”Beroende på vem som gjorde laguppdelningen på fysen kallades jag ibland helt enkel för ”Hålet”.”

”En kille från ambulansen som vi delar station med kom bakifrån och daskade till mig hårt på rumpan. ” Vad tror du att du med den här lilla stjärten kan åstadkomma egentligen? Killarna i ditt skift har minsann berättat att du inte är så jävla stark som du tror”.”

”Vid första övernattningen inför introduktion till chef i beredskap uppmanades jag på allvar att låsa dörren till mitt övernattningsrum, för de kunde inte garantera min säkerhet.”

”Mannen som sov naken på natten på stationen och sprang till larmbordet naken när vi fick larm. Vi hade larmställen bredvid varandra så varje nattlarm var jag tvungen att se detta. Kollegorna bara skrattade. Styrkeledarens (gruppchefen) kommentar var att han började med detta när jag började jobba, och att han är sån, rolig och omöjlig att ändra på, så det fick jag ju tåla. Den nakna mannens kommentar när jag tog mod till mig att säga till var att kvinnor som jag behövde få se riktig kuk för att veta min plats, och tålde jag inte det var det här inte en plats för mig. Jag har bytt räddningstjänst.”

”Läkaren som vid cykel/fystesterna fick oss kvinnor att cykla utan BH eller tröja. För ”annars gick elektroderna inte att sätta rätt”. Testades av en annan läkare (man) som sa att du får ha tröja på dig om du vill, det spelar ingen roll. Berättade för närmsta chef och ledning, jag fick hjälp med terapi men läkaren jobbar fortfarande kvar och gör fystester på flera stationer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet