Gunnar Nygren är professor i journalistik vid Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig (Södertörns högskola)/Helena Landstedt (TT)

Forskaren om mediasatsningen: ”Ingen har försökt det här förut”

Publicerad

Sydsvenskans ägarföretag ska locka nya läsare även i de östra och norra delarna av Skåne. Sättet att konkurrera om betalmaterial som bara finns på nätet är oprövat, menar forskare.

– Det är ingen som har försökt det här förut, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik på Södertörns högskola.

Bonnierkoncernen kommer under nästa år att starta lokala nyhetssajter på tre håll i Skåne som i nuläget domineras av andra mediekoncerner.

Att hela tidningar köps upp är inget ovanligt, säger Gunnar Nygren. Idag ägs 95 procent av de svenska dagstidningar av sex olika koncerner.

Men att en tidning går in och konkurrerar på en granntidnings område hör till undantagen.

– När man har gjort det så har det oftast inte gett nåt utdelning heller, säger Gunnar Nygren, som menar att det är svårt att konkurrera med en sedan länge etablerad lokaltidning.

Ändrat beteende

Något som skulle kunna tala för att försöket lyckas är att Bonnier kan erbjuda läsare material från sina andra nyhetssajter i abonnemanget.

En annan faktor är att läsarnas beteende har förändrats, och att detta kan gynna en publikation som bara finns på nätet och inte måste dras med de kostnader som en papperstidning har.

– Människor är beredda att betala för nyheter på nätet, säger Gunnar Nygren.

Nödvändigt med underlag av annonsörer

Gunnar Nygren menar att det kan bli en större mångfald i nyhetsrapporteringen på de orter där fler aktörer etablerar sig. Men eftersom de flesta tidningssatsningar sker på orter där det finns ett underlag av både annonsörer och läsare tror Gunnar Nygren inte att Bonniers intåg kommer att ha någon större effekt på orter utan regelbunden journalistisk bevakning.

– Där behövs det nog andra insatser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.