telefon och ungdomar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare ser oroligt på att ungdomar spelar om pengar innan de fyllt 18 år. Se vad gymnasieungdomar i Malmö tänker om riskerna i inslaget. Foto: Linda Ekström/SVT

Forskarlarm: Unga fastnar i spelmissbruk redan på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Var femte 17-åring har satsat pengar på sport och betting. 15 procent av dem har spelat på nätcasino. Det visar en rapport gjord av Lunds universitet och forskarna ser att flera unga redan innan 18-års ålder utvecklat ett problematiskt förhållande till spel om pengar.

Undersökningen är gjord på skånska gymnasieelever och utöver att var femte 17-åring redan spelat om pengar på sport och betting är forskarna oroade över att de kan se ett problematiskt spelande hos sex procent av dem, ungefär var 20:e elev.

– Jag är förvånad över att det spelas om pengar redan innan 18-årsdagen, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin.

Kringgår åldersgräns

De spelsajter som är godkända i Sverige har en 18-årsgräns. Gymnasieungdomar i Malmö som SVT Nyheter Skåne pratat med tror dock att det är enkelt att hitta spel som inte har någon hård ålderskontroll eller att man bara kan låna en äldre kompis identitet.

– Jag vet att många i min gamla klass höll på med det. Det var lite populärt och spännande, säger Bibbi Carlsson Öhlin, som är oroad över att kompisar på gymnasiet kan hamna i skuld.

Kan bli större problem längre fram

Anders Håkansson menar att de spel som 17-åringar spelar är de mest beroendeframkallande.

– Den typen av tidig problemutveckling riskerar ju att växa betydligt senare i livet.

Anders Håkansson, professor i beroendemedicin, ser en fara i att sex procent av 17-åringarna på de skånska gymnasieskolorna har ett problematiskt spelande om pengar. Se mer i inslaget ovan. Foto: Linda Ekström

Vill du söka hjälp för spelberoende?

Spelberoendes riksförbund: https://spelberoende.se/
Vuxenpsykiatrimottagning beroende Malmö: 040 – 33 16 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.