Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och hudläkare, har designat konstgjorda peptider som ska förhindra bakterieinfektioner från att utvecklas till sepsis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och hudläkare, har designat konstgjorda peptider som ska förhindra bakterieinfektioner från att utvecklas till sepsis. Foto: Lunds universitet/SVT

Forskarnas nya vapen mot sepsis: Kopia av kroppens försvar

Uppdaterad
Publicerad

Genom att härma kroppens egna försvarsmekanismer mot bakterieinfektioner hoppas ett forskarlag i Lund kunna stoppa infektioner från att utvecklas till sepsis.

Professor Artur Schmidtchen har jobbat med hudsjukdomar i drygt 20 år. Han också själv fått sepsis, så genom åren har han funderat på hur man kan dra lärdom av hur kroppen självläker sår och bakterieinfektioner, medan andra infektioner utvecklas till sepsis, eller blodförgiftning som man sa förr.

– När du och jag får ett sår är det proteinfragment som heter peptider som agerar. De dödar bakterier, angriper gifterna som bakterierna utsöndrar och dämpar inflammation, säger Artur Schmidtchen, professor i dermatologi vid Lunds universitet.

Har kopierat kroppseget försvar

I vissa fall räcker varken kroppens peptider eller antibiotika för att förhindra sepsis. Men nu är Artur Schmidtchen, tillsammans med sitt forskarteam, möjligen en lösning på spåren.

– Vi har designat en läkemedelskandidat som är en kopia av den aktiva delen av kroppens peptider. Djurförsök visar att den har samma breda effekt som kroppens egna, så vid svåra bakterieinfektioner kan man boosta vårt endogena immunförsvar med kopior som fungerar likadant, säger Artur Schmidtchen.

Kliniska patientstudier återstår

Målet är att via ett privat företag få fram ett läkemedel, men först måste de konstgjorda peptiderna testas på patienter. Bland annat för att se vilken typ av infektioner ett sådant läkemedel är bäst lämpat för.

– Är det t ex patienter med lunginflammation, urinvägsinfektion, sårinfektioner eller andra infektioner?

Sannolikt behöver behandlingen sättas in tidigt, och som ett komplement till antibiotika som ändå ges, men detta behöver vi studera i kliniska studier i framtiden, säger professor Artur Schmidtchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.