Judiska församlingen i Malmös nye rabbin Moshe-David HaCohen tillträdde sin tjänst i början av året. När han kom in i församlingen var ett av hans stora uppdrag att jobba med religiös dialog utanför församlingen.
I en annan del av Malmö finns den sunnimuslimske imamen Salahuddin Barakat, som sedan tidigare gjort sig känd för att föra debatt kring bland annat tolerans mellan religioner.
Unikt samarbete
Tillsammans har de båda religiösa ledarna med sina församlingar nu gått ihop för att bygga en bro mellan judar och muslimer i Malmö. Sedan i våras har de jobbat med att bygga upp projektet som nu har blivit en förening under namnet ”Amanah”.
”Amanah” är ett namn valt med omsorg. Det är hämtat från det hebreiska ordet för tro och amen, men finns också i arabiskan, där det betyder uppfyllande eller upprätthållande.
– Det som är unikt nu är att det är två samfund som själva tar tag i det och inte majoritetssamhället som sätter ihop något. Det är första gången som en officiell rabbin är inblandad. Samtidigt har det ett stort stöd i det muslimska civilsamhället, säger Salahuddin Barakat som är Imam vid Islamakademin i Malmö.
Ska verka för förståelse
Amanah ska verka på flera plan i samhället för förståelse mellan judar och muslimer i Malmö. Föreningen har redan nu smygstartat sin verksamhet med att tala med elever ute i skolorna. Men arbetet som föreningen driver kommer också rikta sig till vuxna genom aktiviteter och seminarier.
– Min största förhoppning är att människor kommer att lära sig att uppskatta varandra. När du går på gatorna ska du kunna bli uppskattad för att vara en jude eller muslim, säger rabbinen Moshe-David HaCohen.