Det tog tid för EU-ländernas fiskeministrar att enas om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020. Först strax efter midnatt var alla siffror i hamn.
-Vi har kommit fram till ett resultat som är över förväntan, i mitt tycke. Jag gick in i förhandlingarna med ambitionen att vi skulle få resultat så nära kommissionens förslag som möjligt. Vi landade inte exakt där, vilket jag inte hade förväntat mig, men resultatet är bra, säger landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) som hade velat se en större minskning.
Noll i öster
Torskfisket i östra Östersjön har i år akut stoppats på grund av oro för fiskens framtid. Det stoppet fortsätter nu under nästa år. För de västra delarna av Östersjön hade Sverige och EU-kommissionen hoppats på minus 68 procent men istället beslutades att fiska 60 procent mindre torsk.
-Det är god säkerhetsmarginal, säger Jennie Nilsson.
Det som ministrarna inte kunde enas om var de nya kontrollkrav som kommissionen velat införa, för att bättre övervaka vad som verkligen fiskas upp.
Miljöorganisationer inte nöjda
”Det är upprörande att EU:s fiskeministrar, trots att det finns en juridiskt bindande tidsfrist för att stoppa överfiske för allt fiskebestånd till 2020, har fastställt fem av tio fiskekvoter i Östersjön för 2020 som överstiger de hållbara fiskenivåerna”, säger Andrea Ripol från paraplyorganisationen Seas at risk i ett uttalande.
”Beståndet av torsk från östra Östersjön och sill från västra Östersjön är i ett kritiskt tillstånd och närapå uttömda. Enligt vetenskaplig inrådan bör fiskekvoten för dessa bestånd vara noll, vilket innebär att inte en enda torsk från östra Östersjön eller en enda sill från västra Östersjön bör tas upp”, säger Ottilia Thoreson från Världsnaturfonden WWF.
Fakta: Fiskekvoter 2020
Även fritidsfisket av torsk berörs, med ett allmänt förbud i de områden i öster där torsken är mest närvarande och en maxgräns på fem torskar per fritidsfiskare och dag i västra Östersjön – förutom under lekstängningsperioden då siffran går ner till två.
Källa: EU