”Jag älskar att bygga fransar. Men jag ångrar att jag dragit på mig astma”, säger fransstylisten Erica Carlsson. Foto: Emil Langvad/TT

Fransbyggandet gav henne astma

Uppdaterad
Publicerad

Blåsor i ansiktet och vansinneshosta på kvällarna. Erica Carlsson hade bara jobbat med fransförlängning några månader när de första allergitecknen visade sig.

Intresset för fransförlängning har exploderat och det betyder att alltfler nu jobbar med ett lim som är baserat på cyanoakrylater, även kallat härdplast. Det används inom många industribranscher och på grund av de starkt allergiframkallande egenskaperna är användningen omgärdad av lagkrav på läkarundersökning, utbildning och god ventilation.

Men det visste inte Erica Carlsson när hon började förlänga fransar på salongen i Osby i norra Skåne.

– Under utbildningen fick vi ingen information alls om vad det var vi jobbade med, säger hon till TT.

Blåsor i ansiktet

Det började med blåsor på högerkinden. Sedan fick hon hosta på kvällarna, kraftig hosta som fick henne att kikna.

På Arbets- och miljömedicin Syd, dit Erica Carlsson remitterades, känner man i dag (2016) till uppåt 30 liknande fall runtom i landet. Men helhetsbilden saknas.

– Det vi ser är verkligen bara toppen av ett isberg. Jag undrar hur många som går till vårdcentralerna med astma som man inte vet vad den beror på, säger specialistläkare Katrin Dierschke.

Första gången hon hörde talas om att den här typen av lim används vid fransförlängning reagerade hon starkt:

– Det är jätteskrämmande. Bara tanken på att man sätter det runt ögonen är skrämmande.

Svullna ögonlock

Allergireaktionen hos kunder kan yttra sig som röda, kliande ögon, svullna ögonlock eller kliande eksem på ögonlocken. Men det är okänt hur många som drabbas.

Fransstylisterna, som sitter i limångorna uppåt tre timmar per kund, kan exempelvis drabbas av astma, andningssvårigheter, rinnande näsa, slem i halsen och kliande utslag.

Astmatiker får enligt lag inte jobba med cyanoakrylatlim och därför är det också lag på läkarundersökning innan man börjar som fransstylist. Och man ska ha gått en utbildning om riskerna. Arbetsmiljöverket har nyligen skärpt reglerna och från och med 1 juni 2017 införs en sanktionsavgift för dem som saknar godkänt utbildningsintyg.

”Vilda västern”

Men det finns många fuskutbildningar, berättar Raija Zallot, ordförande i branschorganisationen Svenska Estetikers Yrkesförbund.

– Det är rena vilda västern. Många går utbildningar som inte är godkända.

Ett annat problem är märkningen av preparaten, som ibland marknadsförs som ”ångfria” eller ”allergivänliga”. Produkterna ska vara märkta på svenska av leverantören, men många köper via internet från till exempel Kina. Kemikalieinspektionen kommer därför att starta ett tillsynsprojekt under våren.

Specialmask

Erica Carlsson håller nu på att trappa ner som fransstylist och växlar över till att bli lärare. Numera jobbar hon med en specialframtagen mask och hon är noga med att använda punktutsug och rätt sorts handskar.

Ångrar du att du började med fransförlängning?

– Både ja och nej. Jag älskar att bygga fransar. Men jag ångrar att jag dragit på mig astma.

Astma och eksem

Fransstylisten klistrar konstgjorda fransar på de naturliga, frans för frans. En behandling tar mellan en och tre timmar. Den behöver sedan upprepas med jämna mellanrum, eftersom de naturliga fransarna faller av efterhand.

Snabblimmet som används består av cyanoakrylat. Fördelen är att det härdar snabbt. Nackdelen är att det är allergiframkallande.

Typiska besvär hos allergidrabbade fransstylister: Astmaanfall, andningssvårigheter, kliande näsa och nysningar, rinnande näsa, nästäppa, hosta, slem i halsen, pip i bröstet, tryck över bröstet eller röda, kliande utslag.

Typiska besvär hos allergidrabbade kunder: Röda, kliande ögon, svullna ögonlock eller kliande eksem på ögonlocken.

Skyddsåtgärder: God allmänventilation och effektivt punktutsug. Fransstylisten bör också använda andningsskydd med gasfilter och skyddshandskar av nitril. Limrester ska läggas i slutet avfallskärl.

Källa: Arbets- och miljömedicin Syd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.