Josefine Rundquist har gått en grundkurs och har fransförlängning som en hobby vid sidan av sitt ordinarie jobb. Hon gör fransförlängningarna hemma hos sig där hon bor i Käglinge, utanför Malmö.
– Jag sitter nära fönstret, använder munskydd och så har jag en burk med gel som ska fånga upp ångorna. Och så gör jag ju inte det här varje dag.
Innan hon utbildade sig brukade hon själv gå och förlänga sina fransar. Nu har hon byggt fransar i snart två år, har en återkommande kundkrets och gör omkring tio till 15 fransförlängningar i månaden. Inför helgdagar brukar det bli fler.
– Någon gång har jag gjort två på rad och då kände jag av att det stack i näsan.
Tar emot andras missnöjda kunder
Josefine Rundquist har inte haft någon kund som har blivit allergisk, däremot har hon varit med om kunder som varit missnöjda med jobbet en annan fransstylist har gjort och som hon har fått rätta till.
– Det händer då och då att kunder kommer till mig med hoplimmade fransar. Med tanke på att det aldrig borde gå till så händer det alldeles för ofta.
Vad tror du att det beror på?
– Jag tror att det beror på att stylisten är stressad. Jag har inget eget företag och inget vinstdrivande syfte, men jag kan förstå att konkurrensen får många att göra det så snabbt och billigt som möjligt. Själv gör jag detta just för att det är ett pilligt jobb som tar tid, jag ville lära mig att koppla av och tycker att det är väldigt roligt.
”Viktigt att känna till riskerna”
Barbro Sillrén är inspektör på Kemikalieinspektionen och har själv besökt flera fransstylister och sett hur de jobbar. Hur stor risk Josefine Rundquist utsätter sig för är dock svårt att veta.
– De här fransstylisterna sitter ju väldigt nära limmet. Men det är jättesvårt att säga hur stor risken är. Det beror på hur många timmar man utsätts för ångorna och hur känslig man är.
Vad ska man tänka på om man har en hemmasalong?
– Det är väldigt viktigt att vara medveten om riskerna och så får man fundera på om man tycker det är värt det. Och gör man det ofta borde man kanske fundera på att skaffa bättre ventilation genom en utsugsanordning, säger Barbro Sillrén.
Fransstylisterna ska även ha så kallade säkerhetsdatablad för alla produkter så att man vet vad de innehåller.
– Som kund är det viktigt att man pratar med stylisten och berättar om man har allergier. Alla fransstylister ska kunna ge ut dessa säkerhetsdatablad och ge till kunderna.
LÄS MER: Fransstylisten Erica Carlsson fick astma av fransbyggandet
Så skyddar du dig som fransstylist
- Om arbetet med snabblim som innehåller cyanoakrylater pågår mer än 30 minuter per vecka gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker (37 a-g §§ i AFS 2011:19).
- Det innebär att den som jobbar med cyanoakrylater ska ha gått en utbildning samt genomgått en läkarundersökning med godkänd tjänstbarhetsbedömning innan arbetet påbörjas. Läkarundersökningen ska sedan göras återkommande. Det är arbetsgivaren som ska se till att återkommande läkarundersökningar utförs.
- Med hjälp av ett punktutsug kan farliga ämnen i luften från limmet ventileras bort. Det gör luften bättre både för dig och för kunderna.
- Undvik att andas in ångor ifrån limmet. Ha inte limmet nära näsa och mun utan placera limmet så att risken för exponering via inandning minimeras.
- Använd skyddshandskar vid användning av ämnen som kan skada din hud, till exempel när du använder produkter som innehåller metaakrylater.
Källa: Arbetsmiljöverket