SVT Nyheter har tidigare rapporterat om den oreglerade skönhetsbranschen där seriösa aktörer konkurrerar med oseriösa och där kunder som far illa inte har någonstans att vända sig. Branschen har själv infört certifieringar och försöker ställa krav, men så länge lagen inte skärps kan de oseriösa aktörerna fortsätta att verka på marknaden.
Inom fransförlängningar innebär det att många utbildningar inte håller professionell kvalitet och att stylisterna inte får den säkerhetsinformation och kunskap om lagstiftning som de behöver.
– Det här är en utsatt yrkesgrupp som inte tas på allvar. Alla berörda myndigheter borde gå samman för en reglerad marknad och yrkeslegitimation.
Tvister mellan företag och kunder
I samband med att fransförlängningar blivit vanligare har också Allmänna reklamationsnämnden (ARN) sett en ökning av anmälningar på området. Det handlar bland annat om dåligt utförda fransförlängningar som lett till svullnad och klåda och i värsta fall har kunden fått uppsöka vård. Ofta har det blivit tvister då kunden och företaget inte har kunnat komma överens om en lösning, till exempel om kunden har krävt pengarna tillbaka.
– Det är rena vilda västern. Branschen kräver ingen yrkeslegitimation. De som får använda vår märkning måste ha en utbildning och verksamhet som vi godkänt, men det finns hundratals där ute som vi inte kan kontrollera.
S-HSF har i dagsläget 114 medlemsföretag registrerade inom fransförlängning, men uppskattar att det är ytterligare flera hundra som driver denna typ av verksamhet.
Den slopade Skönhetsutredningen
Socialdepartementet tillsatte en utredning 2015, den så kallade Skönhetsutredningen, men utredningen lades ner på grund av att lagstiftningen ansågs för komplex, sa då sjukvårdminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.
Därför fick Socialstyrelsen i uppdrag att reda ut vad som ska räknas in under konsumentlagen och vad som ska höra till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna. Utredningen är ännu inte påbörjad.
– Om vi får en lagstiftning kan vi bli tagna på allvar. Då kommer vi få den yrkesstatus vi behöver, säger Roea Jorat.
Arkiv: Läs mer från SVT Nyheters granskning av skönhetssalonger