På lördag skrivs högskoleprovet i Sverige. Över 60 000 deltagare när då förhoppningen om att nå ett högt resultat, för att på så sätt ha möjlighet att bli antagen till en högre utbildning.
Under de senaste åren har samtidigt allt tätare larm kommit om att personer fuskar på provet.
SVT Dold avslöjade att 88 personer fuskat sig till ett toppresultat mot betalning. Efter förra höstens provs underkändes fler än 50 personer till följd av fusk.
Polisanmäler fuskare
Inför höstens prov har två tydliga åtgärder vidtagits, berättar Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet (UHR).
För det första skriver samtliga deltagare på en blankett där man intygar på heder och samvete att man följer högskoleprovets regler. Det innebär i sin tur att det blir straffbart att fuska – under paragrafen osant intygande.
– Tidigare kunde vi bara anmälda spökskrivare för urkundsförfalskning. Nu blir alla typer av fusk straffbara, säger Åke Lernefalk.
Straffskalan går från bötesbelopp upp till sex månaders fängelse.
– Om det blir många som fälls så återstår det att se hur domstolarna bedömer hur brottet ska straffas, säger Åke Lernefalk.
För det andra kan UHR, vid blotta misstanken om fusk, komma att stänga av en provdeltagare från högskoleprovet under två års tid.
– Vi tror att fusket kommer att minska med den möjligheten. Om jag var ung och riskerade att bränna två år av min fortsätta utveckling och utbildning, då tror jag det hade varit avskräckande, säger Åke Lernefalk.
”Vi agerar”
Under våren lade UHR även fram förslag om att deltagare skulle visiteras, samt att sändare som stör elektronisk kommunikation skulle sättas i provlokalerna. De förslagen är dock inte aktuella inför årets provtillfälle.
Förra hösten misstänktes ett organiserat fusk pågå bland deltagare på flera gymnasieskolor i Lund och Stockholm. Jan Lundqvist, ansvarig för högskoleprovet på Lunds universitet, säger att provvakterna kommer att vara på hugget för att minska risken för fusk. Han vill dock inte i detalj lämna ut ur man arbetar.
– Vi kommer att agera, men de här grupperna som sysslar med fusk och provsvarsutlämnande är på hugget. Vi berättar mer efter själva provdagen, säger Jan Lundqvist.