Den här bilen användes vid bilsläpningarna. Foto: Polisen

Fyra 19-åringar åtalas för bilsläpningar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra 19-åriga män åtalas misstänkta för de bilsläpningar som skedde i Malmö och Lund i somras. Nio personer drabbades och en lyckades slita sig loss.

Det var i somras som de fyra 19-åringarna körde omkring i en bil i både Lund och Malmö. De stannade till vid nio olika personer och frågade efter vägen till ett visst ställe, ofta till Malmö nation i Lund.

Släpade målsägande

Men när de skulle tacka för sig sträckte mannen i passagerarsätet ut sin hand.

– Då ska de ha hållit fast målsäganden och kört iväg med bilen, varav målsäganden släpats efter, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Fredrik Jönsson har rubricerat händelserna som grov misshandel.

– Jag menar att gärningarna har varit livsfarliga och att de har visat särskild hänsynslöshet och råhet, säger Fredrik Jönsson.

Åtalas för delaktighet

Två av männen, den som körde bilen och han som satt i passagerarsätet, är åtalade för alla nio fall av bilsläpningar. De övriga två som satt där bak har åtalats för delaktighet i några av fallen.

– Jag menar att det finns en gemensam planering och att de har hejat på gärningen. I ett fall har den ena av dem filmat.

De två huvudmännen har erkänt gärningarna men menat att det inte varit deras avsikt att skada och att det hela varit ett skämt. De andra två förnekar brott.

I förundersökningen framkommer det att männen sökt på nätet efter nyheter om bilsläpningarna, och en av gärningsmännen skrev i ett meddelande: ”Hahahahaahahah de va nyss med på radio ”3 fall om att människor har blivit släppade med bilar”.

Fredrik Jönsson vill inte berätta vad han kommer att yrka på för straff men minimistraffet för grov misshandel är 1,5 års fängelse.

Lindriga skador

Totalt drabbades nio personer.

– De flesta har tack och lov klarat sig med lindriga skador. En har fått fraktur på benet. Men gärning har varit livsfarlig eftersom det kunde ha avslutats väldigt illa, säger Fredrik Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.