Projektet Ung Svensk Form startade i Malmö 1998 och delar varje år ut ett pris till unga nyskapande svenska designers. Utställningen med deras verk brukar turnera både i Sverige och utomlands. I år firar projektet sitt 20-årsjubileum genom att utöver utställningen också ordna flera workshops framförallt i konsten att återvinna.
Jesper Berseus visar runt på Stapelbädden i Malmö där olika grupper arbetar med att skapa nytt av gammalt material.
– Här viker vi lanternor av papper, det blir tusen stycken som ska sitta i taket. Och längre bort har vi en grupp som gör lampor med återvunnet material.
”Strumpor är nästan bäst”
Många barn deltar också i återbruket. Jack, 7 år, förklarar allvarligt att han byggt en ”slängrobot” som har ben av gamla blixtlås och en kropp av en stor trådrulle.
Carin Hernqvist, projektledare för återbruksverkstaden, tar ofta emot skolklasser som får arbeta med en rad olika material.
– Strumpor är nästan bäst, förklarar hon. De kan förvandlas till mycket, bli både ”kroppar” och ”hud”.
Hon hoppas av barnen lekfullt lär sig att allt inte måste köpas nytt, att mycket kan återanvändas genom att förvandlas till helt nya ting.
Och Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form, konstaterar att barnen är framtiden, det är kanske framtidens unga svenska formgivare som sitter och bygger ”slängrobotar” av gamla trådrullar.