Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gängledaren har de senaste åren bott i Spanien, där han också greps i november 2023. Foto: Polisens förundersökning

Gängledarens alias knäcktes – döms till sex års fängelse för narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige mannen har gjort sig känd som ledare för ett kriminellt nätverk i Malmö. Han greps i Barcelona i slutet av 2023 och döms nu för synnerligen grov narkotikasmuggling till sex och ett halvt års fängelse .

Med hjälp av utdrag ur den krypterade chattar kunde polis knäcka mannens alias. Med hjälp av telefontömningar har de kunnat jämföra meddelanden och bilder som skickats från både mannens alias på den krypterade tjänsten, och via vanliga mobilappar.

Bland annat handlade det om bilder på en orm, en vattenskoter och mannens hund, se dem i klippet ovan.

Gängledaren utvisas ur Sverige

Mannen, som gjort sig känd som ledare för den så kallade M-falangen, misstänks ha anskaffat och organiserat transport och mottagande av fem kilo kokain, under maj 2020. På onsdagen dömdes han för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sex och ett halvt år. Han utvisas även ur Sverige och förbjuds att återvända på många år.

– Jag är relativt nöjd med påföljderna även om jag anser att det fanns utrymme att döma till lite längre straff än vad tingsrätten gjorde, skriver åklagare Lisa Åberg i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Sedan tidigare är andra personer dömda i det aktuella fallet.

Central person i Malmös gängkrig

41-åringen var en central person under gängkrigen i Malmö runt 2010. I samband med det sköts bland annat mannens bror till döds.

Sedan 2017 har han varit skriven som utvandrad ur Sverige, och har på senare år varit bosatt i Spanien.

”Han förnekar bestämt”

Själv nekar mannen till att han skulle ligga bakom aliaset. Hans försvarsadvokat säger att det inte heller är tydligt huruvida de meddelanden som åklagaren menar har skrivits av mannen faktiskt bevisar att han är skyldig till brotten han är misstänkt för.

– Han förnekar bestämt alla anklagelser. Det är hans grundläggande inställning, säger Jack Melkemichel, advokat.

Advokaten säger att han och hans klient inte är nöjda med domen och ska nu besluta om de ska överklaga den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.