Giftigt sjövatten kan ligga bakom älgdöden

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Immeln har rekordhöga halter av blågröna alger som gör vattnet giftigt. Det visar en rapport som föreningen Rädda Immeln beställt.

Enligt sötvattenexperten Helén Annadotter, som har gjort undersökningen på föreningens uppdrag, har aldrig tidigare så höga koncentrationer påvisats ik Sverige.

Halterna av giftiga alger är så höga att om en hund dricker några deciliter sjövatten så är risken stor att den dör.

– Det handlar om en form av levergift, säger Helén Annasdotter.  Och det är något nytt att vi hittar så här stora mängder i en så här stor sjö.

Försökt slå larm

Agne Andersson från Föreningen Rädda Immeln är besviken på myndigheterna.

– Jag har försökt påtala situationen för både kommun och länsstyrelse i flera år, säger han. Men först nu, när vi har tagit prover, händer det något.

Rädda Immeln tror att det giftiga vattnet kan vara orsak till älgdöden i trakten och tänker nu kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är för tidigt att säga om älgdöden orsakats av detta, menar Helén Annadotter. Men nu måste det ju undersökas vilken typ av gifter finns i älgarnas lever.

Torsten Mörner, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala tror inte att älgdöden orsakats av alggiftet.

– Nej, cyanobakterier verkar akut. En hund, eller ett kreatur, som får i sig det drabbas nästan omgående av leverskador eller andra inre skador och dör. De sjuka älgarna lever längre men är kroniskt sjuka, säger han.

Möte ikväll

Länsstyrelsen i Skåne nåddes av giftlarmet via media.

– Det låter fullständigt orealistiskt, var den första reaktionen från Lars Collvin, limnolog på Länsstyrelsen i Skåne. Skulle det här stämma så är det otroligt allvarligt.

Länsstyrelsen kommer ikväll att vara med på ett möte tillsammans med de berörda kommunerna: Kristianstad, Osby, Bromölla, Östra Göinge och Olofström. Mötet hålls i bygdegården i Arkelstorp.

Inte minst oroar man sig för närliggande sjön Halen som är dricksvattentäkt för Olofströms kommun.

Även Karl-Börje Augustinsson som bor intill sjön nåddes av larmet via tidningen.

– Jag fick en chock när jag läste om det. Jag fiskar mycket i Immeln och blir naturligtvis orolig.

Det har ifrågasatts om provet verkligen kan stämma. Men det är Helén Annadotter säker på att det gör. Deras andra analyser som gjorts samtidigt med samma instrument har stämt och hon säger också att man kan se med blotta ögat att det är väldigt mycket alger i vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.