Arrangörerna hade förväntat sig 10 000 deltagare i årets Pride parad i Malmö. En polis på plats, som SVT Nyheter talade med, uppskattade antalet deltagare till 5000-6000 personer. Men färglatt och god stämning var det definitivt.
– Det är en bra festival. Man blir accepterad och får vara sig själv, säger Ella Beskow, en av deltagarna.
Ett par israeliska flaggor vajade i folkhavet framför scenen på Stortorget som ett tecken på att HBTQ-aktivister från Tel Aviv var där.
Utländska HBTQ-personer
På ett plakat fanns budskapet ”Stoppa utvisningen av HBTQ-personer”. Annars varierade det vilka frågor som deltagarna tyckte var viktigast.
– Jag tycker att myndighetspersoner ska vara mer pålästa när när de bemöter transpersoner, bland annat människor som kommer hit från andra länder. Det finns många som bemöts på ett sätt som gör väldigt ont, säger Carolina Sorabowska.
Förslag om tredje kön engagerar
Huvudtalaren kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) gick i första ledet i paraden.
Inför sitt besök i Malmö tog hon tillfället i akt att understryka Miljöpartiets krav på att utreda införandet av ett tredje juridiskt kön.
– Det är en frihetsreform. Alla ska kunna välja själva hur de vill definiera sig, säger Alice Bah Kuhnke.
För Nathalie Sundberg, deltagare i årets Pride, är frågan om ett tredje kön betydelsefull.
– Det är en extremt viktig fråga. Alla känner sig inte som kvinna eller man. Man kanske inte känner sig som någonting eller så är man född i en så kallad kvinnas kropp men man känner sig inte som det, säger Nathalie Sundberg.
Simon Riis Hasselskog menar införandet av ett tredje kön kan vara ett steg i rätt riktning men tycker inte att frågan är så enkel.
– Jag ser inte kön som uppdelat över huvud taget. Det är flytande. Att ha ett tredje kön är på sätt och vis också begränsande för det är fler än tre kön, säger Simon Riis Hasselskog.