– Marängerna var inte jättegoda, men de visar att idén funkar som en möjlig ersättare för äggvita i den framtida livsmedelsindustrin, säger Anna-Lovisa Nynäs under en paus i arbetet vid den gigantiska pressanläggningen.
Under SVT:s besök pressas lusern, en klöverliknande växt som bland annat används som hästfoder. Andra dagar passerar olika sorters kål eller blast från Skånes många sockerbetor genom anläggningen, för att landa som en gigantisk grönfärgad smoothie i den avslutande cylindern av rostfritt stål.
Målet är en slutprodukt med tillräckligt högt proteininnehåll för att kunna ta upp kampen med till exempel importerad soja från Sydamerika.
Bättre lönsamhet för lantbrukare
Vinsterna skulle i så fall vara flera, menar Anna-Lovisa. Inhemskt producerat ”grönt” protein är fördelaktigt både ur klimat- och hållbarhetssynpunkt, och kan dessutom öppna upp för nya grödor under perioder då svenska åkrar normalt inte odlas.
– På sikt kan det även hjälpa lantbrukarna att få bättre betalt än i dag för sin grödor, säger Anna-Lovisa Nynäs.
Se mer om forskarnas jakt på det gröna proteinet i klippet ovan.