Till vänster en anonym bild av den utpekade, till höger en hand som håller avhandlingen ”Global politisk islam?”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utpekade personen påstods först ha varit ordförande för SUM, Sveriges unga muslimer. Egyptson ändrade sedan till presstalesperson – något som personen också nekar till. Foto: SVT/TT

Han hängdes ut i omtalade avhandlingen vid Lunds universitet: ”Det innebär stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Sameh Egyptsons avhandling pekar ut kopplingar mellan svenska organisationer och Muslimska brödraskapet och namnger flera personer. En av dem fick chans att ställa sina frågor under fredagens disputation. Samtidigt så framkommer det nu att avhandlingen anmäls till tre olika instanser och ska utredas.

– Att bli utpekad innebär stora risker, säger den namngivna personen.

En oenig betygsnämnd som kom med flera kritiska synpunkter godkände till sist den omdiskuterade ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige”. Sameh Egyptson fick därmed sin doktorshatt i teologi.

”Kan bli gripen och torterad”

Det är inte ofta en disputation är så fullsatt och med i publiken satt en av de som menar sig vara felaktigt utpkekad.

– Förstår du vilka risker det innebär att bli utpekad på det här viset, frågade han Sameh Egyptson.

– Jag kan bli gripen, torterad och i värsta fall avrättad i länder som ser Muslimska brödraskapet som en terrororganisation.

Egyptson har själv rättat till vissa faktafel men håller fast vid att det finns bevis att personen har kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Mannen säger själv att han varit teknikansvarig för ett event för några år sedan men att han i övrigt inte har några kopplingar till SUM, Sveriges unga muslimer. En organisation Egyptson menar har samröre med Muslimska brödraskapet.

Ska nu utredas utifrån etik

Samtidigt framkommer det nu att avhandlingen anmälts till tre olika instanser för utredning: Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed vid Lunds universitet, Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) samt Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP).

– Det är bra att den utreds. Jag får lära mig mer och samtidigt får andra forskare lära sig mer. Jag har gjort ett gediget arbete, säger Egyptson själv.

I klippet får du möta den utpekade samt höra hur vanligt det är att forskning anmäls på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.