Avhandlingen, 700 sidor lång redogörelse för hur Muslimska brödraskapet har infiltrerat flera svenska organisationer, däribland Islamiska förbundet i Sverige, har orsakat stort rabalder.
Islamiska förbundet driver bland annat moskén på söder i Stockholm och har mottagit statsbidrag på stora summor, skriver Dagens Nyheter som uppmärksammade avhandlingen först.
Sameh Egyptson anklagar Islamiska förbundet för att vara Muslimska brödraskapets förlängda arm.
– Deras mål är att skapa en islamsk ordning i världen som bygger på sharia, säger han.
Ifrågasätter metoden
Oliver Sharbrodt, professor i islamiska studier på Lunds universitet, menar att Muslimska brödraskapet inte längre är en så kontroversiell organisation som Egyptson och svenska myndigheter gör gällande.
– Det är en muslimsk organisation som har problematiska rötter men som med allting annat så har de utvecklats. Jag tror inte att målet i dag är att skapa något kalifat i Europa uppbyggt på sharialagar. Däremot är det en mycket konservativ ideologi de vilar på och de vill att muslimer i Europa ska ha rätt att vara ideologiskt rättrogna, alltså att inte anpassa sig till västerländsk sekularism.
Enligt honom så ligger den stora bristen i att Egyptson inte pratat med dem han skriver om. Istället jämför han olika ideologiska uttalanden från namngivna personer med Muslimska brödraskapets ideologi.
Uppskruvat tonläge
Han håller inte med om slutsatserna i Sameh Egyptsons avhandling, men säger samtidigt att man måste låta forskningen ha sin gång och att tonläget är uppskruvat.
– Låt den akademiska processen ha sin gång. Vad som är viktigt att komma ihåg är att om avhandlingen blir godkänd så betyder det inte att Lunds universitet som institution står bakom slutsatserna, säger Sharbrodt.
Efter totalt fyra timmar disputation, två och en halv timmes väntan på betygsnämndens utlåtande godkändes Sameh Egyptsons avhandling med siffrorna två för och en emot.