Efter överfallsvåldtäkten i Sofielund natten till lördag – den tredje inom loppet av en månad – uppmanade Malmöpolisen i helgen Malmöborna att vidta extra försiktighetsåtgärder och undvika mörka delar av staden.
– Jag blir ledsen över att vi fortfarande står och stampar år 2017. Att vi inte har kommit längre som samhälle, att man kan säga att kvinnor inte ska gå ut. Nu är det så osäkert på våra gator att polisen inte vill att vi ska vara där, säger Hanna Höie, till SVT Nyheter Skåne.
Kritisk till polisen
Hanna bor i grannkvarteret till Sofielund där överfallsvåldtäkten skedde under natten mot lördagen. Hon är kritisk till att polisen gått ut och sagt att Malmöbor inte ska vara ute ensamma när det är mörkt.
– Det är ljust sju timmar och en minut i dag, är det den tiden jag har att leva mitt liv idag? Om det händer igen och det är någon som har gått ut vid den tiden, hur tror du den personen mår då? Då är det verkligen att skylla på offret. Det finns kvinnor som inte har tak över huvudet, vad ska de göra? säger Hanna Höie.
Möte i Malmö
Hon tycker samtidigt att det inte är polisens uppmaning som är det stora problemet, utan menar att problemet är att uppmaningen följs av tystnad. Därför har hon bjudit in till ett möte i Malmö på måndagskvällen för att tala om vad man kan göra istället.
– Utifrån polisens perspektiv så förstår jag att man inte vill att det ska hända igen. Men man kan inte säga åt en bank att stänga för nu finns det risk för rån. Jag hade velat att polisen uppmanade alla i Malmö att gå ut.
– Vi vill påbörja en diskussion om vad lokalsamhället kan göra. Vi vill samla oss som bor här i Malmö och titta på vad vi kan göra i våra stadsdelar, för att motverka det här. Exakt vilka former är inte klart. Men det blir inget medborgargarde. Det handlar om närvaro på stan, säger Hanna Höie.