vårdelever

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg kan räkna med jobb efter avslutade studier. Foto: Tobias Sjöstedt/SVT

Här är landets mest eftertraktade elever – ska rädda svenska vården

Publicerad

Eleverna som läser vård- och omsorgsprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg kan räkna med att få jobb om de klarar sin utbildning.

– Det spelar roll det man gör och det känns skönt när man går hem från jobbet, säger Frida Hjort Nielsen, sista-års-elev och blivande undersköterska.

Det kommer att behövas fler som utbildar sig inom vård och omsorg för att kommuner och landsting ska klara personalförsörjningen. Fram till 2031 kommer gruppen över 80 år att öka med 50 procent, enligt en rapport från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

– Det klart att det är utmanande i takt med att den äldre befolkningen växer, säger Sabina Joyau, sektionschef för äldreomsorgsfrågor på SRK.

Hon ser dock ljusglimtar i och med att många äldre idag klarar att bo i eget boende längre och att ny teknik kan underlätta för både vårdtagare och personal.

Få vill utbilda sig till undersköterska

Det är bara tre-fyra procent av de som söker till landets gymnasieskolor som har vård- och omsorgsprogrammet som sitt förstahandsval. Teoretiska program och andra yrkesprogram inom bland annat bygg och el, är betydligt populärare.

– Vi måste se till att statusen höjs så fler vill söka sig hit, säger Magdalena Jonsson, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.

Eleverna är av samma uppfattning.

Får höra att det är äckligt

– Vissa tycker det är bra att man vill hjälpa andra men sedan får man också höra att det är äckligt och dålig lön, säger Freja Härstedt, som går i årskurs två på vård- och omsorgsprogrammet.

Hennes skolkamrater har liknande berättelser.

– Man får ibland höra från kompisar att ”ska du gå och torka rövar nu och sånt” men det är inte rätt. Man hjälper ju någon som inte kan göra det själv, säger Daria Ismaeeli, som även hon går i tvåan och hoppas på att få ett jobb inom intensivvården när hon är klar med sin utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.