Foto: TT

Här är ligan bakom bedrägerihärvan

Uppdaterad
Publicerad

De är mellan 17 och 33 år gamla och alla är bosatta i Malmö med omnejd. Tillsammans har de lyckats lura till sig 1,5 miljoner kronor genom bank-id. Bakom rösten som genomförde bedrägerierna över telefon är en 22-årig man från Malmö.

Han sade sig heta ”Joakim Andersson” och ringa från bankens säkerhetsavdelning. Han utgav sig för att vilja hjälpa offren att rädda pengarna på deras konton från bedrägeri men i själva verket förde han över pengarna via betaltjänsten swish till sig själv eller andra i ligan.

Han är 22 år gammal och bor i Malmö. Tidigare förekommer han under 17 avsnitt i polisens belastningsregister, främst för trafikbrott.

950 000 i skadestånd

Nu döms han för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning till fängelse i två år och sex månader för 13 fall av grova bedrägerier. Totalt ska han betala 950 000 kronor i skadestånd, som han till viss del ska betala tillsammans med övriga dömda.

Under rättegången nekade 22-åringen till brott och menar att han lånade ut sin telefon till en annan person under tiden då brotten begicks. I gengäld säger han sig ha fått 30 000 kronor.

Hans medkompanjon är en 19-årig man, också han bosatt i Malmö, som förekommer nio gånger tidigare i polisens belastningsregister. 19-åringen döms till ett års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri. Sammanlagt ska han betala 300 000 kronor i skadestånd, gemensamt med övriga dömda.

17-åringen hittade medhjälparna

17-åringen är yngst i ligan och kommer från en kommun utanför Malmö. Han har varit placerad på olika ungdomshem och rymt därifrån.

Enligt domen så var det han som hjälpte 22-åringen och 19-åringen att hitta folk som genom swish kunde ta emot pengarna som de fick ut genom bedrägerierna.

17-åringen har bland annat kommit överens med två personer om att de skulle ta emot nästan 400 000 kronor på sina konton. Han dömdes för grovt penningstvättsbrott till ungdomsvård.

De övriga elva personerna har fungerat som någon form av ”mottagare” av pengarna, som de fått till sina konton via bland annat swish. I försvar menar vissa att de att de blivit hotade att ta emot pengar eller att de har fått ta emot dem som lån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.