• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Monument och Manal Masri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska Malmö få ett antirasistiskt monument som ska placeras i det som kallas för Jesusparken i stadsdelen Möllevången. Foto: Malmö stad/ Bernard Mikulic

Här är Malmös nya antirasistiska monument: ”Ett första steg att göra upp med det som varit”

Publicerad

Idén till ett antirasistiskt monument i Malmö föddes 2019 och tanken är att skapa en plats som erkänner de rasistiska motiven bakom attackerna av Peter Mangs i Malmö 2003 till 2010. Nu är det på gång och ska står klart hösten 2025.

Peter Mangs spred skräck i Malmö från 2003 till 2010.

– Folk vågade inte gå ut och det var ganska skrämmande. Man hölls gisslan i sin egen stad. Det är nåt specifikt som hände i Malmö och därför kände vi att vi behöver jobba med de här frågorna i det offentliga och vi tänker att det kan omdefiniera Malmös identitet från att ha varit en mångkulturell stad till att även kunna vara antirasistisk ,säger Manal Masri, en av initiativtagarna till detta monument.

Hundratals stavar lyfter ett stenblock

Hösten 2025 ska monumentet stå klart i det som kallas Jesusparken i Malmö. Det kommer bestå av två delar: en sten och bronsskulptur där ett massivt stenblock lyfts upp av hundratals bronsstavar. Men här ska man också kunna skriva ner tankar och minnen som placeras i marken under skulpturen.

– Ett monument löser ju såklart inte problemen, men det handlar om att föra samtalen vidare om rasism och antirasism. Även om idén uppkom ur det som Malmö gick igenom så är det inte där vi vill fastna utan det är bakgrunden till varför vi insåg att det finns ett behov – att vi erkänner att de här problemen finns, att det är ett samhällsproblem och monumentet är väl ett första steg i att göra upp med det som har varit men också blicka framåt, säger Manal Masri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.