– Vi har redan ett exempel på hur Sverige fick konkurrensfördelar av lägre priser och bättre tillgänglighet genom att bygga nya nät, säger Jonas Birgersson.
Han syftar på utbyggnaden av bredbandsnätet som i dag i stort sett har ersatt det nationella telefonnätet. Precis som han på 90-talet predikade om billigt internet till alla, vill han nu att alla ska få tillgång till grön el till ett lågt, fast pris.
– Alla kanske inte minns det, men en gång var det ganska dyrt att ringa och det var dyrt med internet. I dag har vi fasta, låga priser för telefon, mobiltelefoni och internet.
Flera nät byggs ihop till ett nätverk
Så nu ger han sig på nästa nät – elnätet. Idén är att det nationella elnätet på sikt ska ersättas av flera, lokala nät som byggs ihop till ett större nät – precis som bredbandsnätet.
Med ny teknik ska så kallade energigemenskaper byggas där olika fastigheter och verksamheter kan producera, lagra och dela el med varandra. Elen är tänkt att produceras av framför allt sol och vind, och kan lagras i till exempel batterier eller som vätgas.
Elen ska också kunna delas mellan de olika lokala näten vilket till slut skapar ett nytt nät, parallellt med det gamla.
– Genom energigemenskaper kan vi skapa ett överflöd av grön el, säger Jonas Birgersson.
Mindre sårbart elnät
Dagens elnät är byggt för att ett fåtal stora producenter ska leverera el till tusentals konsumenter. När lokal elproduktion kopplas upp, riskerar det att skapa problem i det nuvarande växelströmsnätet.
– Den nya likströmstekniken som vi utvecklar har inte den begränsningen, säger Jonas Birgersson.
– Idag kan bara vart femte hushåll ha solceller – med det nya nätet kan alla ha solceller på sina tak.
Det låter väldigt dyrt att bygga helt nya elnät?
– Det kan man tro, men när det gäller el går det faktiskt att återanvända kopparkablar. Bredbandsnätet är ju ett bevis för att det blev billigare att bygga nya nät än att behålla det gamla, säger Jonas Birgersson.
Prototyp byggs i Lund
På Brunnshög i Lund skapas nu en prototyp – en fastighet med kontor, lägenheter, gym och mataffär som kopplas ihop med ett mobilitetshus. På taken byggs solceller och den el som inte går åt, lagras i begagnade bilbatterier.
Elen kan delas mellan fastigheterna utan nätöverföringsavgift, vilket i dag är den största delen av hushållens elräkning.
– I förlängningen kommer överskottet av grön el ge el till alla för en låg, fast avgift, säger Jonas Birgersson.