Flyktingfamiljen vägrades boende i Staffanstorp – berättar om skakiga ankomsten

Uppdaterad
Publicerad

I början av maj landade Hasan Al-hariri med sin familj på Sturups flygplats i Malmö. Familjen flydde kriget i Syrien och kom till Sverige som kvotflyktingar. De skulle placeras i Staffanstorp, men kommunen vägrade att ta emot dem. 

– Det var en jättejobbig första upplevelse i Sverige. Vi väntade på flygplatsen men ingen var där för att ta emot oss. Vi visste inget om att Staffanstorp inte ville ta emot oss tills jag läste nyheten om oss i olika svenska medier, säger pappan Hasan Al-hariri.

”Blev helt chockade”

Familjen kördes till ett hotell i Malmö och där kom en person från Migrationsverket och berättade för dem om Staffanstorps beslut om kvotflyktingar.

– Vi blev helt chockade över att detta kunde hända i ett land som Sverige som är ett frihetens land. Att en kommun kan vägra att ta emot oss bara för att vi kommer från ett visst land, säger sonen Ali Al-hariri.

Hur kändes det då?

– Det går inte att beskriva med ord hur jobbigt det var att känna sig ovälkommen, speciellt när man precis har landat i ett helt nytt land, säger Hasan Al-hariri.

Togs emot av Vellinge kommun

I slutet av mars meddelade Staffanstorps kommun att de inte skulle ta emot  de kvotflyktingar som anvisats till kommunen enligt den så kallade bostättningslagen. Kommunstyrelsen menade att man istället ville prioritera flyktingar från krigets Ukraina.

-  Ukrainska flyktingar kommer från krig och det gör vi också. Vi är alla människor med samma värde, säger Hasan.

När Staffanstorps kommun inte ville ställa upp, skickades Hasan och hans familj istället till Vellinge.  

–  Det är bra här och vi trivs här i Vellinge. Det viktigaste är att vi känner oss trygga och har tak över huvudet nu, säger Hasan Al-hairi.

SVT Nyheter Skåne har sökt Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, för en kommentar om familjens upplevelser men inte fått tag på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.