Flera platser på Österlen har visat sig vara lämpliga för att gräva efter mineralet vanadin. Foto: SVT

Därför vill de starta gruva på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna på Österlen mobiliserar än en gång mot planer på en gruva i området. Männen bakom planerna anser att det finns många felaktiga rykten om gruvan – och att de egentligen vill rädda miljön.

Nunnor, grevar, bönder och politiker. Alla sluter upp i motståndet mot deras gruvplaner. Men männen från Australien och Wales känner inte att de på besök i Tomelilla är bakom fiendens linjer.

– Inte alls. Generellt är människorna här underbara. Även de som är emot projektet säger att vi är välkomna tillbaka som turister, säger australiensaren Alex Walker.

Miljömedvetna entreprenörer

De säger själva att dom vill rädda miljön och se till att det finns en framtid för deras barn. Därför sade de upp sig från sina välbetalda jobb i London när geologen David Minchin upptäckte att Österlen bär på världens bästa fyndighet av vanadin.

– Vi är miljövänner i våra hjärtan. Vi drivs av vår oro för klimatförändringar, säger walesaren och vd:n David Minchin.

Sällsynt mineral

Vanadin är ett sällsynt, metalliskt grundämne, som används i legering av stål. Vanadin är också svaret på gåtan hur man ska lagra energi från till exempel vindkraft.

– Tekniken är redan på plats, men utvecklingen hålls tillbaka på grund av bristen på högkvalitativt vanadin. Och här finns det bästa vanadinet i världen, säger David Minchin.

Vanadinet ligger i lager vilket innebär att den är lätt att frigöra på ett miljövänligt sätt, enligt David Minchin. 99,5 procent av massorna, som inte är vanadin, kan sedan läggas tillbaka i stenbrottet och återskapas till jordbruksmark.

– I Österlen och Skåne finns många stenbrott, inte minst sandtag, som du kan passera utan att du vet att de är där. Vi vill ha ett sånt stenbrott, säger Alex Walker.

De har fått tillstånd av göra provborrningar, vilket de vill göra i vinter för att inte påverka lantbruket. Tillstånden har överklagats av många och David Minchin och Alex Walker är beredda på att det kan dröja flera år innan en gruva är igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.