Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder i videon. När Anette Runefjord fick sin kapade tumme fastopererad igen hjälpte blodiglarna på handkirurgen i Malmö till i den viktiga läkprocessen. Foto: Linda Ekström / Tomas Borgström

Handkirurgin i Malmö läker Anettes avsågade finger med blodiglar

Publicerad

De bor 10-15 stycken tillsammans i en burk och är viktiga på handkirurgimottagningen i Malmö. Och när Anette Runefjords avsågade tumme hade opererats tillbaka och skulle läka fick bodiglarna träda i tjänst.

Förra sommaren var olyckan framme. Anette Runefjord i Veberöd råkade såga av sig hela tummen i en cirkelsåg.

– När jag tittade ner såg jag att den var helt av, säger Anette Runefjord.

På sjukhuset i Malmö lyckades läkarna operera tillbaka den. Men för att tummen skulle få en fungerande blodcirkulation använde kliniken sina blodiglar.

– Om blodet inte kan ta sig ur tummen via trasiga vener så finns det risk att blodet stockar sig. Då suger blodiglarna ut blodet så att tummen kan överleva, säger specialistläkare Tomas Borgström.

Se mer hur blodiglarna jobbar och hur det gick för Anette i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar specialistläkare Tomas Borgström hur många blodiglar de har på Handkirurgimottagningen i Malmö och hur länge de har varit deras medarbetare. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.