Två gubbar i hatt dukar ett bord på Stortorget i Malmö inför kräftskivan på Malmöfestivalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan runt 6 på morgonen började Stortorget i Malmö fyllas på av glada festivalfirare som dukade borden inför kvällens kräftskiva. Foto: Linda Ekström/SVT

Vännerna paxar plats på Malmöfestivalens klassiska kräftskiva

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen invigs Malmöfestivalen, som nästa år firar 40 år. Inför den stora kräftskivan dukar morgonpigga festfirare borden redan i ottan.

– Kräftorna är sekundära, säger Niels Schultz, som tillsammans med sina vänner dukar bordet inför kräftskivan på Stortorget i Malmö.

Det är gemenskapen och feststämningen som är grejen, menar han.

Klockan är 8 på morgonen men torget börjar redan fyllas på.

– Jag var här tjugo över sex på morgonen, säger Natalie Karlsson. Hon är en av ett dussin andra som är i god tid på torget för att säkra sig ett bord inför kvällens festligheter.

Jubileum nästa år

Malmöfestivalen drog igång 1985 och kräftskivan har varit ett stående inslag sedan dess.

Nästa år blir det jubileum när Malmöfestivalen firar 40 år. Om det blir något alldeles extra att förvänta sig som festivalbesökare då vill inte Malmöfestivalens projektledare Helena Cedrins lova.

– Vi får se, men det tror jag, säger Helena Cedrins.

I klippet ser du borden dukas inför kräftskivan på Stortorget i Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.