I Hurvatrakten, utslängd mellan några skogspartier och böljande åkrar ligger den allra sydligaste delen av Sydvästlänken. Foto: PRESSBILD – SVK

Efter sex års försening – nu är Sydvästlänken påkopplad

Uppdaterad
Publicerad

Elbrist och höga energikostnade har hamnat högt upp på den politiska agendan i höst. Sydvästlänken ska på sikt stärka elförsörjningen i syd och jämna ut skillnaden i elpriser mellan norra och södra Sverige. SVT Nyheter Skåne har besökt den allra sydligaste delen av länken. En anläggning strax bortom Hurva.

Nio år har gått sedan Sydvästlänken började byggas. Projektet har kostat över sju miljarder kronor. Svenska kraftnät bedömer att Sydvästlänken kommer att öka överföringskapaciteten mellan mellersta och södra Sverige med 25 procent på sikt.

I Hurva ligger slutstationen för sydvästlänken. Vi träffar projektledaren Sverker Ekehage inne i en anläggningen.

– Här i Hurva finns en så kallad omriktarstation. Här kan vi skicka effekt åt bägge hållen. Lite beroende på var behovet finns. Det finns tillfällen när vi skickar effekt norrut, men mest är det effekt från mellersta Sverige ner till de södra delarna, förklarar han.

Sverker Ekehage är projektledare för den allra sydligaste delen av Sydvästlänken och som levererar el till alla skåningar. Foto: Johan Dernelius

Många fördelar

Sydvästlänken är det senaste tillskottet i stamnätet och kan liknas vid en motorväg för elöverföring. Ett gigantiskt spindelnät där effekt skickas fram och tillbaka för att slutligen nå ut till konsumenternas kaffebryggare eller till det stora brödbageriet.

– Dels blir det säkrare överföringar i det svenska stamnätet, vi får högre effekt och överföringskapaciteten ökar, säger Sverker Ekehage.

Efter en 43 mil lång resa från Hallsberg kommer elen här upp i den skånska myllan. Foto: Johan Dernelius

Fakta om Sydvästlänken:

Investering: 7300 miljoner kr

Längd: 43 mil

Stationer som ingår i projektet: Östansjö, Barkeryd och Hurva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.