Regeringen öppnar för att göra om landets elområden

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Anders Ygeman (S) öppnar nu för att göra om de så kallade elområdena i Sverige. På det sättet skulle konsumenter i södra Sverige kunna få lägre priser medan man längre upp i landet istället skulle kunna få något högre pris än i dag.

Sverige har idag fyra så kallade elområden mellan vilka elpriset varierar. Lite förenklat kan man säga att det är billigare el i norr, där det produceras mer el än det används, och tvärt om i söder.

I september var det till exempel stora skillnader i medelpriset för el mellan norr och söder. Priset påverkas också bland annat av flaskhalsar i elnätet som påverkar överföringen av el från norr till söder, och av priserna i andra länder.

”Rättvisare prissättning”

Nu öppnar regeringen för att göra om områdena för att få en jämnare prisbild.

– Jag är beredd att se över elområdena för att få en rättvisare prissättning i Sverige och mer jämna priser, men vi behöver också öka överföringskapaciteten och få mer lokal elproduktion på plats, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Här kan du läsa mer om elområdena

Han menar att områdena kan förändras ”om ett par år”, först vill han invänta en översyn som görs av Svenska Kraftnät. Mest naturligt är enligt Ygeman en sammanslagning av elområdena 3 och 4 i södra Sverige.

Område 4 innefattar i dag bland annat Skåne samt delar av Halland och Småland. Område 3 resten av Götaland och Svealand, bland annat Göteborg, Stockholm och Mälardalen.

Om dessa slås ihop skulle det kunna innebära billigare el längst söderut, medan kunderna i område tre skulle kunna få ett högre elpris jämfört med i dag, menar energiministern.

Utjämnade priser

Vad skulle hända med priserna?

– Det troligaste som skulle hända är väl att priserna utjämnas. I ett område med lite lägre priser kommer man få lite högre priser, och det elområde som har lite högre priser kommer då sannolikt att få lite lägre priser, säger Anders Ygeman.

Elområdena bildades på begäran av EU-kommissionen, och frågan är om EU skulle gå med på en förändring.

– EU-kommissionen har ganska tuffa begränsningar, och de menar att det är var flaskhalsarna finns som ska avgöra hur elprisområdena ser ut. Men nu gör vi ju kraftiga investeringar för att bygga bort flaskhalsar i elnätet och ju fler vi bygger bort, desto friare blir vi att själva utforma våra elprisområden, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.