Med tekniken Crispr/Cas9 kan forskare klippa och klistra i DNA. Något som används för växtförändling på SLU i Alnarp. Foto: SVT/Pixabay

Hård EU-reglering av nya förädlingstekniker

Publicerad

EU-domstolen har nu beslutat att alla nya förädlingstekniker ska regleras lika strikt som GMO. Ett stort bakslag, enligt forskare och företag. Regleringen omfattar bland annat genkniven CRISPR/Cas9 som används vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

– EU-domstolens beslut är verkligen tragiskt. Helt ologiskt från vetenskaplig synpunkt, säger Inger Åhman, professor i växtförädling vid SLU i Alnarp.

I Alnarp använder forskare Crispr/Cas9, ett system för att ändra arvsmassa, till växtförädling. Bland annat en oljeväxt för kallare klimat och motståndskraftiga kornsorter – ett arbete som SVT Nyheter Skåne har berättat om tidigare.

Gårdagens beslut från EU-domstolen gör att det och en mängd olika gentekniker ska regleras lika strikt som GMO.

Gammal teknik mer slumpartad

I äldre metoder för att ändra växters arvsmassa använder man sig av variation genom mutationer som uppstått spontant eller så får man fram mutationer genom att använda radioaktiv strålning eller kemikalier.

– Vår nya teknik riktar in sig på en specifik gen, vad som sker med den, och är därmed säkrare eftersom man kan undersöka vad som skiljer sig, säger Inger Åhman.

Och EU har länge begränsat användningen av genetiskt modifierade organismer (GMO) men mutationer med den äldre tekniken tillåts eftersom den visat sig vara säker.

Men forskare inom olika fält, och företag hävdar att den nya tekniken är ännu säkrare genom att den är mer exakt än den gamla.

Kan påverka jordbruket och matindustrin

Domen anses kunna dämpa innovationstakten och hindra nya produkter från att nå marknaden.

– Det kommer inte att kunna satsas på detta i EU eftersom bara riktigt stora företag som kan sälja sina produkter i hela världen kommer att ha råd att göra de undersökningar som krävs för marknadsföring, säger Inger Åhman och fortsätter:

– Vi på SLU kan fortsätta att forska så länge vi har forskningsmedel men i förlängningen kommer produkterna inte ut till lantbrukare.

EU-domstolens beslut gör nu att Jordbruksverket ska se om deras bedömningar fortfarande kan vara de samma.

Men bland annat miljöaktivister är positiva till EU-domstolens beslut. Enligt kritikerna är tekniken ännu inte är säker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.