– Vi väntar intensivt och spänt på beskedet, säger Dennis Eriksson, forskare vid institutionen för växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.
På besök i Alnarp får vi titta in i den relativt nya Biotronen, en klimat- och odlingskammare för de växtsorter som tagits fram. Här finns bland annat en oljeväxt som är tvåårig och en kornsort som ska kunna stå emot havrebladlusen.
”Nu har vi mer kunskap”
Med mildare höstar har bladlöss blivit ett så stort problem att vissa fält med korn och vete måste köras upp. Men med växtförädlingstekniken Crispr/Cas 9 slår man ut de gener i plantan som gynnar bladlössen.
– Tidigare har man fört in gener för ökad motståndskraft i nya sorter. Nu har vi mer kunskap om hur skadegörarna interagerar med sina växter och det visar sig att de försöker påverka växten så den blir gynnsammare för dem. Det är sådana gener som vi då försöker slå ut, säger Inger Åhman professor i växtförädling.
Förändrar arvsmassan
Tekniken har revolutionerat såväl medicinen som växtförädlingen. På ett exakt och enkelt vis kan man ändra i arvsmassan.
I traditionell växtförädling får man fram mutationer mer slumpmässigt genom att använda radioaktiv strålning eller kemikalier.
Men tekniken har också väckt frågan i EU-domstolen om den ska regleras lika hårt som GMO/genmodifierad gröda.
Varför är det så viktigt?
– Därför det kommer att påverka framtida prioriteringar och strategier för växtförädling, kommersiell tillämpning av de här teknikerna, säger Dennis Eriksson.
Ett första utlåtande från domstolen i januari tyder på att tekniken kommer att undantas GMO-reglerna, säger Dennis Eriksson som är försiktigt optimistisk. Beslutet kommer att få avgörande betydelse för att få ut växterna på marknaden vilket har varit oerhört svårt med GMO-grödorna.
Hoppas nå ut på marknaden
Svenska Jordbruksverkets tolkning är att man kan göra undantag i vissa fall.
– Om vi slipper hela det här extra regelverket så blir det mycket lättare att få ut de här olika tillämpningarna som fältkrassing, potatis och korn på marknaden och att det når lantbrukaren så småningom.
EU-domstolens besked kommer under vår eller försommar.