Hemtjänsten i Svedala filmades på jobbet: ”Obehagligt”

Publicerad

En anhörig satte upp två övervakningskameror i sina föräldrars bostad i Svedala. Facket krävde att kamerorna skulle tas ner eftersom de är uppsatta för att kontrollera hemtjänstpersonalen. Men kommunen kan inget göra – det är tillåtet att sätta upp kameror i hemmet.

Det var i oktober som hemtjänstpersonalen upptäckte två kameror hos ett äldre par. Kamerorna var uppsatta i sovrum och i kök/vardagsrum och enligt facket är det en anhörig som installerat kamerorna för att ”övervaka vårdpersonal då anhörig är missnöjd med omvårdnaden av sina föräldrar”.

– Det känns som att de inte litar på personalen. De tycker att det är obehagligt att bli filmade när de ska arbeta, att de inte är betrodda att de gör sitt arbete. Några i personalen har sagt att de inte vill gå dit på grund av kamerorna, säger Monica Christensson, skyddsombud Kommunal.

Monica Christensson säger att de är gäster i vårdtagarens hem, men att det samtidigt är deras arbetsmiljö. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Svedala kommun agerar inte

Kommunal gjorde en begäran till arbetsgivaren, Svedala kommun, med krav att kamerorna skulle tas ner omgående. Kommunens jurister har tittat på ärendet och kommit fram till att kameraövervakning är tillåtet i ett privat hem. Det äldre paret har nu flyttat till ett korttidsboende men i Svedala tror man att det kommer dyka upp flera liknande fall.

– Det här är nytt för oss och det finns ju en chans att det kommer öka. Vi har inget lagutrymme att säga att det här är inte ok utan det är den enskildes hem och det ska vi respektera. Det är klart att det kan hända igen och då tror jag att det är viktigt att vi har en dialog så det blir bra för medarbetarna och vårdtagarna, säger Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala komun.

– Vi är gäster i vårdtagarens hem men det är samtidigt vår arbetsmiljö. Om nån skulle sätta upp en kamera hos dig när du arbetar. Hur skulle du känna? , säger Monica Christensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.