• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna i Södermanlands län. Det brinner i en garagelänga på Klostergatan i Eskilstuna med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Herman Mårtensson som ska bli en av ledarna för ungdomarna som är mellan 11 och 18 år. Foto: Johan Dernelius

Herman, 18: ”Har övat brandsläckning sen jag var barn”

Publicerad

Röken ligger tät och eldsläckarnas ljud hörs på avstånd. Men det brinner inte på riktigt. Det är ungdomsbrandkåren som tränar eldsläckning utanför brandstationen i Svedala.

Sedan några år tillbaka råder det brist på brandmän. Framförallt deltidsbrandmän på mindre orter. I Svedala finns sedan 1980 en ungdomsbrandkår som vill inspirera och lära ut mer om yrket.

Efterlyser fler ungdomar

18-årige Herman Mårtensson har varit aktiv sedan barnsben och ska nu bli en av ledarna för ungdomarna som är mellan 11 och 18 år.

– Jag har alltid haft ett intresse för uniformsyrken. Jag har lite halkat in på detta.

Två andra som efterlyser fler ungdomar till yrket är den rutinerade deltidsbrandmannen Jörgen Andersson och ledaren Anna Ström.

– Det råder stor brist på brandmän, så detta kan vara en bra start, säger Anna Ström.

Lite som scouterna

I nuläget finns skånska ungdomskårer i Ystad, Helsingborg, Genarp och Svedala.

– Vi jobbar även internationellt där vi åker för utbyte med andra ungdomsbrandkårer. Lite som scouterna, säger Stefan Agnesson, Förbundsordförande.

Det finns ungdomsbrandkårer på ett 40-tal platser i Sverige. I Svedala startade den 1980 och nu består den av 13 st killar och tjejer i åldern 11-18 år. Foto: Johan Dernelius

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.