Högsta domstolen avslår framställningen bland annat med hänvisning till att brottsmisstankarna inte har preciserats på ett sådant sätt att det är möjligt att bedöma i vilken omfattning ett utlämnande kan motiveras.
– Det är en bra dag för journalistiken. Medier och polisen har helt olika roller. Ingen ska förledas tro att vi samarbetar. Medier är oberoende, även gentemot polisen som vi har en viktig roll att granska, säger Anne Lagercrantz, SVT:s vice VD tillika ordförande i branschorganisationen Utgivarna.
Åklagaren ger inte upp
Åklagaren Henrik Nordquist har en helt annan syn på beslutet från Högsta Domstolen och pekar bland annat att avgörandet var jämnt. Tre justitieråd röstade mot åklagarsidan, och två för.
– Det är en pyrrhusseger för mediehusen. Det här fallet kan användas som grund för framtida begäranden.
Enligt Henrik Nordquist delar Högsta Domstolen hans argumentation i stora drag.
– Om omständigheterna är liknande i ett annat fall, då kommer jag använda mig av det här beslutet från Högsta Domstolen för att göra en ny begäran.
– Det viktiga är inte det fanns skiljaktiga justitieråd utan att HD, som högsta instans, avvisar åklagarens överklagan. Det är ett väldigt tydligt och glädjande beslut, säger Anne Lagercrantz.
Tingsrätten avslog begäran
Efter de stora upploppen på Rosengård i september 2023 begärde kammaråklagare Henrik Nordquist att flera stora mediehus, som SVT, TT, Sydsvenskan, Expressen, Schibsted, TV4 och Dagens Nyheter, skulle lämna ut ”kopior av allt filmat och fotograferat material” som kunde vara viktigt för utredningen.
I november samma år avslog tingsrätten åklagarens begäran, med hänvisning till att åtal redan hade väckts mot de flesta misstänkta i samband med upploppen. Hovrätten gick också på tingsrättens linje.
Riksåklagare Katarina Johansson Welin uttryckte att hon anser att domstolens resonemang saknar stöd i lagen. Hon varnade för att om detta sätt att tänka blir vanligt skulle det göra det mycket svårare att bekämpa brott, och i vissa fall kan det till och med bli omöjligt – något hon menar inte kan ha varit lagstiftarens avsikt.
Hård kritik från mediehusen
Kritiken har också varit hård från de journalistiska redaktionerna. De har hänvisat bland annat till det grundlagsstadgade källskyddet samt att det hotar det journalistiska oberoendet.