Materialet som åklagaren velat få ut från mediehusen avser upploppen på Rosengård 2023. Foto: SVT Arkiv

Högsta domstolen: SVT behöver inte lämna ut upploppsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Television och flera andra medier är inte skyldiga att lämna ut sitt råmaterial från upploppen på Rosengård 2023 till åklagaren.

Det avgjorde Högsta domstolen på fredagen.

Högsta domstolen avslår framställningen bland annat med hänvisning till att brottsmisstankarna inte har preciserats på ett sådant sätt att det är möjligt att bedöma i vilken omfattning ett utlämnande kan motiveras.

– Det är en bra dag för journalistiken. Medier och polisen har helt olika roller. Ingen ska förledas tro att vi samarbetar. Medier är oberoende, även gentemot polisen som vi har en viktig roll att granska, säger Anne Lagercrantz, SVT:s vice VD tillika ordförande i branschorganisationen Utgivarna.

Åklagaren ger inte upp

Åklagaren Henrik Nordquist har en helt annan syn på beslutet från Högsta Domstolen och pekar bland annat att avgörandet var jämt. Tre justitieråd röstade mot åklagarsidan, och två för.

– Det är en pyrrhusseger för mediehusen. Det här fallet kan användas som grund för framtida begäranden.

Enligt Henrik Nordquist delar Högsta Domstolen hans argumentation i stora drag. Domstolen gör bedömningen att det inte fanns någon risk för att mediebolagens källor skulle röjas.

– Om omständigheterna är liknande i ett annat fall, då kommer jag använda mig av det här beslutet från Högsta Domstolen för att göra en ny begäran.

– Det viktiga är inte det fanns skiljaktiga justitieråd utan att HD, som högsta instans, avvisar åklagarens överklagan. Det är ett väldigt tydligt och glädjande beslut, säger Anne Lagercrantz.

Tingsrätten avslog begäran

Efter de stora upploppen på Rosengård i september 2023 begärde kammaråklagare Henrik Nordquist att flera stora mediehus, som SVT, TT, Sydsvenskan, Expressen, Schibsted, TV4 och Dagens Nyheter, skulle lämna ut ”kopior av allt filmat och fotograferat material” som kunde vara viktigt för utredningen.

I november samma år avslog tingsrätten åklagarens begäran, med hänvisning till att åtal redan hade väckts mot de flesta misstänkta i samband med upploppen. Hovrätten gick också på tingsrättens linje.

Riksåklagare Katarina Johansson Welin uttryckte att hon anser att domstolens resonemang saknar stöd i lagen. Hon varnade för att om detta sätt att tänka blir vanligt skulle det göra det mycket svårare att bekämpa brott, och i vissa fall kan det till och med bli omöjligt – något hon menar inte kan ha varit lagstiftarens avsikt.

Hård kritik från mediehusen

Kritiken har också varit hård från de journalistiska redaktionerna. De har hänvisat bland annat till det grundlagsstadgade källskyddet samt att det hotar det journalistiska oberoendet.

polisbil i förgrunden, i bakgrunden brinnande bilar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar domaren i tingsrätten varför rätten inte anser att åklagaren har rätt ta del av materialet. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.