Cirka 1,50 kronor per kilowattimme (kWh). Så mycket kostade elen i snitt i sydligaste Sverige (elområde 4) den gångna veckan. Man måste backa till veckan före jul för två år sedan när elprisdebatten gick som högst för att hitta högre priser. Även i Svealand var veckopriset på ovanligt hög nivå, strax under 1,20 kronor/kWh, medan norrlänningar enbart betalade runt 9-10 öre för elen.
Men nu pekar flera faktorer på att vintern ändå inte ser så blodig ut. I helgen dog prischocken ut och inför veckan som kommer så dominerar blåst och mildluft i södra Sverige liksom, vilket inte minst är viktigt, även i Tyskland. Med bättre förutsättningar för tysk elproduktion minskar smittorisken med höga priser i södra Sverige.
– Hela nästa vecka blir jätteblåsig i Tyskland, sade Johan Sigvardsson, elanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, till TT härom dagen.
Lågt på måndag
Den prognosen står sig.
Inför måndagen prissättning på elbörsen Nord Pool håller helgens tendens i sig. I elområde 4 landar dygnspriset på 24 öre, 27 öre i elområde 3 och 7-8 öre i de två nordligaste elområdena.
Och på lite längre sikt finns flera faktorer som lär dämpa elpriserna totalt sett över vintern, även om fler pristoppar lär komma när vädret är ogynnsamt.
Vattenmagasinen i Norden är välfyllda, nivåerna är högre än normalt. Gaspriserna på kontinenten har sedan början av december fallit 15 procent. Gasproducerad el är ett viktigt inslag för prissättningen i bland annat Tyskland.
Fallande priser på sikt
Det här syns tydligt i den förväntade prisbilden på Nasdaqs elbörs, som handlar med elkontrakt för framtiden. Det nordiska genomsnittliga elpriset för första kvartalet 2025 ligger nu kring 55 öre/kWh, vilket brukar innebära en bit högre i södra Sverige och billigare i norr.
För helåret 2025 ligger det nordiska elpriset på 33 öre/kWh, en nedgång från 38 öre en månad tillbaka, enligt prissättningen på Nasdaqs elbörs.
Ovanpå börspriserna tillkommer elhandlarnas påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kWh.