Hon var på flykt i en vecka – nu är Natalia i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

De fick vänta i nio timmar vid gränsen till Slovakien. Där väntade deras svenska chefer i en bil och tillsammans tog de sig med bil och flyg till Sverige. Vid midnatt natten till måndagen körde de över Öresundsbron.

– Jag är så glad över att vara här men mina vänner och min familj är kvar i Ukraina, säger Natalia Holdovaniuk.

Söndagen före den ryska invasionen packade 34-åriga Natalia Holdovaniuk sin väska och begav sig med tåg västerut i Ukraina. Hon reste med några av sina kolleger från det svenska mjukvaruföretaget Vchain som säljer logistiklösningar och har kontor i Zaporizjzja i östra Ukraina.

– Jag är så tacksam över att vara här men jag är orolig för min familj och mina vänner som är kvar, säger Natalia Holdovaniuk.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Ville vara nära gränsen

Hennes svenska chefer erbjöd sin personal att få komma till Malmö. Tillsammans planerade de hur resan skulle gå till. Ett första steg blev att lämna den östra delen av Ukraina och resa till Lviv.

– Det var hälften som ville lämna Ukraina. En flög till Dubai och sex skulle komma hit men männen fick vända vid gränsen, säger Jerry Lindholm, HR-chef på Vchain.

Jerry Lindholm reste tillsammans med sin chef till den slovakiska gränsen för att ta emot tre kvinnor och en tonårsdotter som flytt från kriget i Ukraina. Kvinnorna arbetar nu på kontoret i Malmö i väntan på att kunna återvända till sitt hemland.

– Det känns helt ofattbart, att detta kan hända 2022, säger Jerry Lindholm.

Hör Natalia Holdovaniuk berätta om flykten från Ukraina till Malmö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet