”Trist att dom där amatörerna på Långö var så inkompetenta...”, står det bland annat i hotbrevet. Brevskrivaren syftar på misshandeln av Mattias Liedholm. Foto: SVT och Privat

Skurupsrektor fick hotfullt brev – polisen ville inte ta emot anmälan

Uppdaterad
Publicerad

När rektorn Mattias Liedholm i Skurup vägrade rätta sig efter kommunens slöjförbud fick han anonyma hotelser. Bland annat fick han ett obehagligt brev till sin privata adress, men när han ringde 114 14 ville polisen inte ta emot hans anmälan. Nu har brevet omvärderats och utreds.

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan, har varit tydlig med att han följer Skolverket och inte kommunens beslut i frågan om slöjförbud. Skolverket anser att slöjförbud strider mot grundlagen.

Efter sitt ställningstagande har Mattias Liedholm utsatts för samtal som han uppfattar som hotfulla och fått hem ett brev i sin privata brevlåda, poststämplat i Alvesta. Brevet innehåller syftningar dels till hans uttalanden om slöjförbud, dels på en händelse för två år sen, då Mattias Liedholm försökte avstyra ett bråk på Långö utanför Karlskrona och själv blev brutalt nedslagen med knogjärn.

Inget olaga hot

Mattias Liedholm ringde 114 14 men polisen som tog emot samtalet ansåg inte att det kunde rubriceras som olaga hot och upprättade därför inget ärende.

– För mig är brevet väldigt hotfullt och polisen borde ta det här på största allvar, sa Mattias Liedholm samma dag.

Familjen Liedholm har haft utökat personskydd från polisen under flera år. Mattias fru Sophia Ahlin är aktiv som kommunpolitiker i Karlskrona och bland annat drivande bakom Sölvesborgs Pridefestival. I rollen som moderat kommunpolitiker i Blekinge har Mattias Liedholm utsatts för hot flera gånger tidigare.

– Mot bakgrund av vad jag och min familj har fått utstå så förstår jag inte hur polisen kunde påstå att brevet jag fick inte är ett olaga hot.

Niclas Gerdbo, chef på polisens kontaktcenter i syd, ser allvarligt på hotbrevet och menar att ärendet måste få en omprövning. Foto: Pressbild polisen

”Största allvar”

När Niclas Gerdbo, chef på polisens kontaktcenter i syd, fick ta del av brevet så gjorde han en annan bedömning.

– Vad vi vet är att man fattade ett beslut att inte ta upp en anmälan. Men utifrån brevet som jag nu har sett så kommer vi att ta det här på största allvar och kontakta uppringaren för att ytterligare klargöra vilka åtgärder som behöver vidtas i ärendet. Vi lyfter också det här internt för att lyfta tveksamheter som de här i framtiden.

Hotbrevet ska nu utredas av polisen och Mattias Liedholm känner sig lättad:

– Det känns bättre, det känns skönt att bli tagen på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.