Utbildningen riktar sig till nyanlända som har universitetsexamen och viss erfarenhet inom programmering. Ekonomihögskolan i Lund låg tidigare bakom utbildningen, framöver kommer Lunds tekniska högskola ge den.
En av de som gått klart kursen och nu fått jobb är Mohamed Garibe.
– Jag har varit i Sverige tre år och nu har jag fått mitt första jobb här, som apputvecklare, säger Mohamed.
Jobbade tidigare i Syrien
Kursen handlar mycket om att få studenterna flygfärdiga för den svenska arbetsmarknaden. Ahmed Bazzara har jobbat som programmerare i Syrien tidigare. Nu har han fått jobb på ett företag i Lund.
– Det här utbildningen har varit ett bra sätt för mig att lära mig om svensk arbetsmarknad och förstå mer om hur Sverige skiljer sig från våra hemländer, säger Ahmed.
Utbildningen började som ett pilotprojekt med 15 studenter, de flesta av dem från Syrien. Av dem har nu 13 kommit ut i arbete. Ava Vesal började utbildningen i augusti. Hon går i den nya klassen som är 24 studenter.
– Det här är ett bra sätt att få möjlighet att vara med och bygga något för framtiden. Allt kommer bli mer digitalt och databaserat. Programmering och webbutveckling blir allt större, säger Ava Vesal
Många arrangörer
Flera skånska aktörer är med och driver utbildningen, bland annat Arbetsförmedlingen, Lunds universitet och Region Skåne.
– Vi har många människor som är nykomna till Sverige som har mycket kompetens med sig och som har en drivkrat. Vi validerar deras kompetens. De får en kortare utbildning som är väldigt förankrad i näringslivet, säger Olga Szczepankiewicz, näringslivsutvecklare på Region Skåne.
Webb- och systemutvecklarkurs för nyanlända
• Den ska validera, komplettera och utveckla IT-kompetens efter svenska förhållanden.
• Deltagarna är utländska akademiker med goda kunskaper i engelska och bakgrund inom IT.
• Kursen är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan, LUCE, Språk- och litteraturcentrum, Region Skåne och Arbetsförmedlingen.
• Kursen ger 30 högskolepoäng.