Jakten på bakterier fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är källan till de tarmbakterier som hittats i drickvattnet i Helsingborg och Höganäs inte funnen.

– Det är mycket ovanligt att vi inte vet orsaken när bakterier hittats i vattnet. Vi är inte närmare gåtans lösning idag än igår, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning dricksvatten på Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

I fredags upptäcktes tarmbakterier i dricksvattnet i Höganäs. Nya provsvar på måndagen visade att även Helsingborg har drabbats av det smutsiga vattnet. Både Höganäs och Helsingborg får sitt vatten från Sydvatten via Örbyverket i Helsingborg.

Nu väntar man på provsvar. Vattenprover har tagits på 15 olika stället i jakten på bakteriekällan, men ännu har inget av provsvaren kommit tillbaka.

Tidigast på torsdag tror Jonas Håkansson att bakterielkällan kan vara hittad och åtgärdad. Fram till dess gäller rekomendadtionerna att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.