Både den förra regeringen och den nuvarande M-ledda regeringen har lagt fram åtgärdsprogram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Det handlar bland annat om specialiserade polisutredare, straffskärpningar för barn- och kvinnofridsbrott och mer pengar till det förebyggande arbetet.
Stora tillskott till rättsväsendet
Trots det visar statistiken att i snitt 15 kvinnor per år i Sverige dödas av en man som de har eller har haft en relation med.
– Det absolut viktigaste är att den här typen av brottslighet ska ses som grovt brott. Det har varit ett extremt fokus i hela samhället på gängkriminaliteten. Vi vill att man prioriterar upp de fall som handlar om mäns våld mot kvinnor på samma sätt som man prioriterar gängkriminaliteten, säger Annika Strandhäll (S), ledamot i justitieutskottet.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) menar att antalet dödade kvinnor varje år visar att det som gjorts tidigare inte räcker.
– Nu har den här regeringen gjort stora tillskott till hela rättsväsendet och jag hoppas verkligen att det gör skillnad i den här typen av brott.
”Gängkriminaliteten i fokus”
Annika Strandhäll och Paulina Brandberg säger att gängkriminaliteten har varit i fokus i både den allmänna debatten och i polisens arbete.
– I dag finns det betydande lagstiftning på plats. Vi vill nu se att den tillämpas fullt ut inom polismyndigheten och att man prioriterar upp mäns våld mot kvinnor på samma sätt som man prioriterar gängkriminaliteten, säger Annika Strandhäll.
– Jag kommer aldrig acceptera att 15 kvinnor per år dödas av en man de har eller haft en relation med. Det är inte ett alternativ att det fortsätter vara så dåligt som det är i dag, säger Paulina Brandberg.
SVT Nyheter Skånes granskning om våld i nära relationer
I en serie publiceringar berättar SVT Nyheter Skåne om en man i 40-årsåldern som dömdes till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha knivskurit sin före detta fru i Skanör. Vår granskning visar att mannen, innan knivdådet, polisanmäldes av flera kvinnor för bland annat våld, hot och våldtäkt. SVT har också kommit fram till att alla anmälningar lades ner i brist på bevis.
I en rapport från 2019 kom polisen och Åklagarmyndigheten fram till att endast 21 procent av alla anmälda relationsbrott gick till åtal.
Så kan du få hjälp när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation
- Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
- På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre.
- Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.